2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Hárommilliárdos beruházás a tiszta vízért Miskolcon

Miskolc biztonságos és egészséges vízzel való ellátását segítheti elő az a csaknem 3 milliárd forintba kerülő beruházás, amelyről kedden számolt be a város alpolgármestere és a vízellátásért felelős cég vezetője sajtótájékoztatón.

Pflieger Péter alpolgármester azt mondta: Miskolc lakosságának mintegy felét, 80 ezer embert lát el ivóvízzel a bükki-karszt, amelynek védelmére kiemelten figyelnek. Ezért is pályázott uniós forrásra a borsodi megyeszékhely, és a projekt előkészítésére csaknem 100 millió forintot nyert. A beruházás – amely egyebek mellett a miskolci vízellátást szolgáló vízmű korszerűsítését, a víz tisztítását szolgálja – összértéke meghaladja a 2,8 milliárd forintot. A 2.8 milliárdos beruházás  82%-a, azaz 2.3 millió forint a támogatás, a maradék 16%-ot, azaz 500 milliót a városnak kell előteremteni önrészként.

A beruházás azért is nagy jelentőségű, mert hat évvel ezelőtt a bükki karsztba került szennyezőanyag miatt több mint kétezren betegedtek meg a szennyezett víztől, és csaknem kétszáz ember került kórházba.

A projekt műszaki  részleteiről Vojtilla László beszélt. A Mivíz ügyvezetője szerint a víz biztonságosság tételében a diagnosztika mellett a tisztítási technológiák fontosak még. Utóbbinak azért van jelentősége, mert bár a diagnosztikai módszerekkel igyekszünk  kiszűrni minden szennyezést, de ha mégis megjelenne, akkor ezek segítségével tudják uralni a helyzetet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek