2022. 09. 24. szombat

Gellért, Mercédesz
1 EUR 406 HUF
1 GBP 461 HUF

Harminc éve lett nemzeti park az Aggteleki-karszt

(MTI) – Harminc éve, 1985-ben nyilvánították nemzeti parkká az Aggteleki-karsztot, a magyar-szlovák határ két oldalán lévő térség tíz évvel később a Világörökség része lett. Az évfordulók alkalmából kedden ünnepséget rendeznek Áder János magyar és Andrej Kiska szlovák államfő részvételével.


Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország nemzeti parkjai közül az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre 1985-ben. A nemzeti park a hajdani Gömör-Tornai-karszt részeként a Sajó és a Hernád folyó között mintegy 20 ezer hektáron helyezkedik el.

A térség barlangjait és képződményeit rendkívüli formagazdagságuk, komplexitásuk, viszonylagos érintetlenségük és kis területen való koncentrálódásuk kiemelkedő jelentőségűvé teszi.

A helyszín legjelentősebb barlangja a határon átnyúló hálózattal rendelkező, sztalagmitokkal és sztalaktitokkal – álló és függő cseppkövekkel – gazdagon díszített Baradla-Domica-barlangrendszer, amely a mérsékelt égöv fontos aktív atakos barlangja.

Az aggteleki- és a szlovák-karszt barlangjainak csaknem egésze még teljes mértékben eredeti természetes állapotában van és megfelelően védett.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek