2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Gyermekjóléti és szociális szolgáltatásokat fejlesztettek a Bodrogközben

A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás a szociális és gyermekjóléti alapellátásokat fejlesztette az elmúlt időszakban a bodrogközi kistérségben, a szolgáltatási területen működő szociális és gyermekjóléti, oktatási, egészségügyi szervezetek bevonásával. A projekt összköltsége 34 967 812 forint volt, amelyhez 100%-os támogatást kapott az ÚSZT keretében.

 A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Alapszolgáltatási Központja 2007. február 1.-jén kezdte meg működését Cigánd központtal. A szervezet célja a különféle szociális szolgáltatások mind magasabb, a helyi szükségleteknek megfelelő szakmai ellátása, hatékony és gazdaságos működtetése. Ezeket a célokat támogatta az Új Széchenyi Terv keretében megjelent pályázat. A szükséglettérkép kialakítása, az egységes kérdőív lekérdezése, és kiértékelése alapján történt. Ennek eredménye, a lakosság véleményének megismerése, a problémákról, szükségletekről, esetleges hiányosságokról való információszerzés, célzott minőségjavítás, problémamegoldás és más szemszögből való probléma felismerése lett.

A projekt során több lakossági tájékoztatót tartottak, mely során a megjelentek széleskörű tájékoztatást kaptak a Szociális Szolgáltató Központnál elérhető szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, céljáról. A rendezvények során bemutatásra kerültek a pályázat fő tevékenységei és a várható eredmények. Később szakmai tájékoztató került megrendezésre a nevelési-oktatási intézmények, az egészségügy és az önkormányzatok részére. Legfőbb célkitűzés az együttműködés hatékonyabb kialakítása volt, az ellátottak, kliensek, valamint az eredményesebb közös munka érdekében. A szakemberek továbbképzésének keretében 5 fő vehetett részt „A gyermekbántalmazás kezelése és megelőzése” című képzésen. A szupervíziónak köszönhetően a szakmai helyzetekből adódó elakadásokra való reflexió, olyan megértést tett lehetővé, ahol az önismeret által bővült részt vevők szakmai hozzáértése. A pályázat során egy új egységes, összehangolt dokumentációs rendszer is kialakításra került, mely önmagában fejlődés, hiszen a szükségletek jobb, szélesebb körű megismerését teszi lehetővé valamennyi bevont szakterület és szakember számára.

A pályázat során sikerült feltárni és megszüntetni azokat a hiányokat, melyeket a szociális szolgáltató rendszer ellátástípusainál jelen voltak. Ez részben köszönhető a szükséglettérkép kialakításának, valamint a szakmaközi megbeszéléseknek. A Központ a jövőben még inkább összehangoltan, koordináltan működik, lefedi a szociális szükségleteket, minőségi- és differenciált szolgáltatást nyújt, melynek középpontjában továbbra is az egyén áll. Az eddig is jól működő jelzőrendszer, a pályázat folyamán, kijelölte azokat az irányokat, hogy a jövőben résmentes szociális védőháló működik majd a Bodrogközi Kistérségben. A képzéseknek köszönhetően, a Szociális Szolgáltató Központ munkatársai, még szélesebb körű szakmai tudásukat kamatoztatják munkájuk során, melynek eredményeként várható, a sikeresebb szociális munka.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…