2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gyere, színezzük ki Kazincbarcikát!

A Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával megkezdődött a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című projekt Kazincbarcikán és környékén. Kazincbarcika városa Bánhorvátival, Sajókazával és Rudabányával 2015 végéiig valósítja meg a 6.2 millió svájci frank, vagyis 1.5 milliárd forint összegű fejlesztési programot. Ehhez a svájci alap közel 4.9 millió svájci frankot, vagyis 1.2 milliárd forintot biztosít.

A fejlesztési program egyik elsődleges célja a munkahelyteremtés, fejlesztés és a kazincbarcikai térség imázsjavítása.
– Új arculati koncepciója szerint Kazincbarcika az ország legszínesebb városaként kívánja meghatározni önmagát. Ennek részeként 2013 áprilisa és 2015 szeptembere között számos kulturális és kommunikációs akció zajlik – mondta Klimon István, kultúráért felelős alpolgármester.
A Svájci Alap lehetővé teszi az új térségi márka, a Kolorcity-koncepció bevezetését és elterjesztését egyre szélesebb körben hazánkban, képzőművészeti akciókkal, s egy-egy nagyszabású összművészeti fesztivállal, a Kolorfesztivállal.
Az imázsjavításon túl a színes város és vidéke gazdaságilag is erősödhet, a svájci alap jóvoltából adott a lehetőség új vállalkozások betelepülésére, illetve egy Svájcban már jól bevált inkubációs program meghonosítására.
– A fejlesztési program idei kulturális projektjei között szakmai művészeti napok, a Hello Wood által szervezett alkotótábor és különféle köztéri képzőművészeti akciók szerepelnek. Ezek során a városban található térbútorok, zöldfelületek kapnak művészileg is értékes, új külsőt, pluszjelentést; de lesznek tematikus szobortúrák, köztéri tárlatok és utcai művészeti akciók is – mondta Sztupák Péter, Kazincbarcika fejlesztésekért felelős alpolgármestere.
– Három év alatt összesen harminc kazincbarcikai köz- és lakóépület egy-egy előre kiválasztott felületén helyezünk el műalkotásokat – tette hozzá.
A térségi imázs javítását egy minden eddiginél nagyobb szabású fesztivál is segíti.
A regionális szinten ismert és kedvelt Borsodi Művészeti Fesztivál (BMF) egy szinttel feljebb lépett, és megtartva a régi rendezvény értékeit, immáron nemcsak a térségben élőket, hanem az ország minden kortárs kultúra iránt érdeklődő lakóját megszólítja.
– Ez a program (Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése) a munkahelyteremtést és a népesség megtartását segíti elő. Jelenleg az I. Kolorfesztivál alatt egyedülálló képzőművészeti és kommunikációs projektek, valamint páratlanul gazdag előadó-művészeti programkínálat várja szeptember 14-éig hazánk minden lakóját. Jöjjön el, és színezzük ki együtt Kazincbarcikát! – fogalmazott Klimon István.

A svájci Alap egyéb elemei, fejlesztési programjai:
– Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Park kialakítása a volt kazincbarcikai Központi Általános Iskola épületéből,
– kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központ kialakítása és órakiállítás a sajókazai Radvánszky-kastélyban,
– Rudapithecus Park és tematikus útvonal kialakítása Rudabányán,
– a Damasa-tanösvény kiépítése, felszerelése és a falumúzeum felújítása Bánhorvátiban,
– 300 millió forintos pályázati alap a tartós munkahely-teremtésért 2013 őszétől, infó: Wächter Balázs (wachter.balazs@vitalpro.hu).


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek