2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gőzerővel zajlik a kivitelezés

Hosszas előkészítő munka után kezdődött meg a kivitelezés a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló ivóvízfejlesztési program során. A Borsodvíz Zrt. 1 596 415 770 forint svájci támogatást nyert „Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése” című pályázati kiíráson.

Az 1 878 136 200 forintos összköltségvetésű beruházásból Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 11 kistérségi településén korszerűsítik az ivóvízhálózatot, két településen pedig hálózatbővítéssel biztosították a megfelelő színvonalú ivóvízellátást. Ezzel a fejlesztéssel javulni fog a lakosság életminősége, továbbá csökkenthető a régiók közötti társadalmi – és gazdasági különbség.
A kivitelező Aquaprofit Zrt. először a hálózatbővítésre kijelölt két helyszínen, Simán és Emőd-Adorján-tanyán végezte el a munkálatokat, ezután pedig a további településekre, az azbesztcsövek cseréjére koncentrált, koncentrál a cég. A projekt ugyanis a korábbi megállapodás értelmében lehetővé tette, hogy 51 kilométer azbeszttartamú, már elavult hálózatot korszerű, műanyag vezetékkel váltsanak ki. Ebből a szempontból a munkálatok most már gőzerővel haladnak. Első körben három dél-borsodi településen, Ároktőn, Tiszakeszin és Tiszatarjánban végezték el a szükséges feladatokat, néhány héttel ezelőtt pedig két Bodrog-közi faluban, Bodrogkisfaludon és Bodrogkeresztúron is megkezdődött a kivitelezés. Ezekben a napokban pedig újabb két helyszín, Tarcal és a Bükkszentkereszt kapcsolódik be. A további településeken – Nyékládháza, Mezőcsát, Alsózsolca, Tokaj – pedig az előttünk álló hetekben, hónapokban vonulnak föl a munkagépek.
A közelmúltban a svájci donor fél képviselői is látogatást tettek, Tiszakesziben és Tiszatarjánban, ahol személyesen is meggyőződhettek a projekt előrehaladásáról és a műszaki tartalom megvalósításáról. Max Schnellmann, a Svájci Államszövetség képviselője világszínvonalúnak ítélte meg a kivitelezést, és reményét fejezte ki, hogy a tervezett határidőig, idén őszig valamennyi helyszínen megoldható a csőcsőre.
Ugyanakkor szóba került az is, hogy a frank/forint árfolyam különbözetből adódó nyereség felhasználásából további 20 kilométer azbeszt cső cseréje valósítható meg, ám ennek az előkészítését a feleknek minél hamarabb meg kell valósítani, mert a kivitelezéssel ebben az esetben sem várhatnak 2016 középtől tovább.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek