2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Gőzerővel halad a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium felújítása

Kazincbarcika – Energetikailag teljesen megújul a város szívében található egykori Ságvári Endre, mai nevén Szalézi Szent Ferenc Gimnázium.

Egy újabb sikeres projekt és egy újabb megújuló oktatási intézmény Kazincbarcikán – így lehetne röviden összefoglalni a gimnázium energetikai korszerűsítését. A nagyszabású önkormányzati beruházás nyitórendezvényét kedden délelőtt tartották. A meghívottak látogatást tettek a már felújítás alatt álló – kissé szellős – intézményben és saját szemükkel is megtapasztalhatták, hogy az iskolában milyen nagyszabású és komplex beruházás zajlik.
Az 1966-ben épült oktatási intézmény korszerűsítésére még azelőtt pályázott az önkormányzat, hogy a gimnázium fenntartót váltott. Mikor ez megtörtént, sokan kétségbe vonták a projekt megvalósulását, ám az önkormányzat jó gazda módjára állta a szavát. Így a beruházás önrészét – annak ellenére, hogy az intézmény fenntartója már a Don Bosco Szalézi Társaság – a helyi önkormányzat finanszírozza.

Jó gazda módjára…

Az ok egyszerű: a városvezetés fontosnak tartja Kazincbarcika méltán neves és nívós középiskolájának sorsát, az odajárók és ott dolgozók komfortérzetét, továbbá a költség – és energiahatékonyságot.
Az október elején kezdődött energetikai beruházás során olyan felújítások valósulnak meg az oktatási intézményben, melyek hosszú évekre, évtizedekre garantálják a korszerűbb és hatékonyabb energia felhasználást – mondta a nyitórendezvényen Szitka Péter polgármester.
– Így sor kerül a nyílászárók teljes körű cseréjére, ez közel 200 darab, a komplex homlokzati és lábazati hőszigetelésre, illetve a fűtési rendszer szabályozhatóvá tételét is tartalmazza a felújítás. Ez utóbbit thermosztatikus radiátorszelepek beépítésével valósítják meg – ismertette a projekt lényegesebb elemeit a városvezető.
A nyitórendezvényen a középiskolát fenntartó Don Bosco Szalézi Társaság részéről megjelentek is örömüket és köszönetüket fejezték ki a felújítás kapcsán.
A közel fél évszázados iskolaépületen ilyen jellegű beruházás megépítése óta nem volt, így mind az intézmény külső megjelenésében, mind az energia felhasználás hatékonyságát tekintve komoly mérföldkő a beruházás.
A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam közel 223 millió forinttal támogatja.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…