2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Füstöléssel az illegális bekötés ellen

A szabálytalanságnak bírság lehet a vége

Ellenőrzési akciót indít Miskolcon az illegális bekötések felderítésére és megszüntetésére a MIVÍZ Kft.  Ez azt jelenti, ahol esővizet találnak a szennyvízcsatornába bekötve, ott felszólítják az ingatlan tulajdonosát, hogy szüntesse meg a szabálytalanságot. Ha ez nem használ, jön a pénzbüntetés.

A közszolgáltató cég a városban az elmúlt években elvégzett több milliárdos szennyvízcsatorna beruházás után már csak elválasztott rendszerű csatornahálózatot üzemeltet. Ez azt jelenti, hogy külön vezeti el az esővizet és külön szennyvizet. – A csatornákat eleve úgy méretezték, hogy a szennyvízcsatorna kizárólag szennyvíz elvezetésére alkalmas. A város egyes területein azonban gyakori, hogy a jogszabályi tiltás ellenére az esővizet is a szennyvízcsatornába vezetik. Ezzel a csatornahálózat többszörösen túlterhelődik, így az alacsonyabban fekvő területeken, akár épületeken belül is, elöntések lehetnek, ezért is indítjuk el az ellenőrzési akciót, mert gyakran éppen az szenvedi el a kárt, akinek nincs szabálytalan rákötése – mondta el érdeklődésünkre Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője. – A vizsgálatot az utcáról, a közcsatorna felől végezzük, egészségre ártalmatlan műfüsttel, amelyet az úgynevezett házi bekötésbe fújunk. Ez a módszer alkalmas arra, hogy megmutassa, rá van-e kötve az ingatlannál a szennyvízre esővíz. Mert, ha például a füst az ereszcsatornán át távozik, az bizonyítja az illegális bekötést. Ilyenkor felszólítjuk az ingatlantulajdonost az illegális csapadékvíz-bekötés haladéktalan megszüntetésére, végső esetben pedig a kormányhivatal szab ki pénzbírságot, de ettől a szabálytalan bekötést meg kell szüntetni – tette hozzá az ügyvezető.

Üszögh Lajos
elmondta azt is, a különböző mutatók és a problémák jellege alapján tudják, hogy a város mely részén érdemes füstöléses vizsgáltatott folytatni és ezekre a részekre koncentrálnak majd ebben a hónapban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek