2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Folytatódik a kerékpárút építése Miskolcon

A munkálatok az Andor utcában ma kezdődtek. Az első munkafázis a szegélykövek lerakása, valamint a Kőporos utcában a meglévő útpálya javítása. (A „bukkanót” a pálya teljes keresztmetszetében felbontják.) A közlekedés egy ideiglenesen megépített zúzalékos elkerülő úton biztosított. A Károly és Béla utca közötti szakaszon az útpályát szélesítik. Ezzel egy időben a Vasgyári piac oldalán lévő járdafelületen -az Andrássy úttal párhuzamosan- aszfalt javítási munkák és a kerékpár nyom felfestések kezdődnek. A kivitelezési munkálatok az 1. 2. 3. és a 11. szakaszon elkészültek. A teljes kivitelezés nyár végére fejeződik be.

Háttér:

„Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” uniós pályázatra 2009. évben nyújtott be pályázatot az előző városvezetés. A kerékpárút kialakítása ez alapján a terv alapján épül. A jelenlegi vezetés annyit tehetett, hogy egyes szakaszokat módosíttatta.
A kiírás feltétele volt többek között, hogy a kerékpárút nyomvonala érintse Miskolc város fontosabb közintézményeit, oktatási-, kulturális- és sport intézményeit. A tervezett megvalósítás teljes összege 184 millió forint, amiből az önkormányzat önrésze 28 millió forint.

Szükségessé vált az áttervezés a Zöld Nyíl villamos projekt beruházás és kerékpárút nyomvonal keresztezési pontjainál, továbbá a Tesco beruházás csatlakozási pontjainál is.
Az önkormányzat kezdeményezte a NORDA Közreműködő Szervezet felé a Támogatási Szerződés módosítását.
Eredetileg 10,25 kilométer lett volna a kerékpárút, a módosításokkal azonban 12 km lett.
A beruházás összköltsége: 184.164.279 Ft
(Az Uniós támogatás mértéke: 84,75%, a fennmaradó részt az önkormányzat téríti meg.)

A kivitelezési munkálatok az 1. 2. 3. és a 11. szakaszon elkészültek.
1. szakasz:
Kandó K. tér- Soltész N. Kálmán út irányába (Szinva part): új kerékpárút épült.
2. szakasz:
Gömöri vasúti aluljáró- Szemere utca: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kialakítása.

A pályázat elnyerésének feltétele az volt, hogy az Önkormányzat saját terhére építse ki a Hadirokkantak utcát (zúzalékos út volt itt, le kell aszfaltozni és a csapadékvíz elvezetést kiépíteni)
3. szakasz:
Szemere u.- Kandia utca- Erzsébet tér- Városház tér- Dózsa Gy. utca- Vologda u.- Dajka G. u.: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kialakítása.

A 4. szakaszon a Vologda út és Ilona út közötti szakaszon új kerékpárút épül. A csomóponton való átvezetés után az önálló kétirányú kerékpárút az északi tehermentesítő út déli oldalán a meglévő zöldterületen halad egészen az Ilona utcáig. A módosított terv alapján új nyomvonalon halad majd a kerékpárút.

Az 5. szakaszon az önálló kétirányú kerékpárút nyomvonala továbbra is az Ilona utcától halad a Kőporos utcáig, de a módosítás szerinti északi tehermentesítő út déli oldalán található zöldsávban. A kerékpárút itt is új nyomvonalon halad majd. A Vologda és a Kőporos utcáknál jelzőlámpa is segíti majd a biztonságos haladást.

6- 7-8 -9 szakasznál is terv módosítást kértünk. A Kőporos út, József és Béla utak közötti szakaszon olyan mértékben leromlott a burkolat állapota, hogy a kerékpárút létrehozása a burkolat javítása nélkül nem lehetséges. A meglévő burkolat szélessége is kevés a jelenlegi formájában a kerékpáros és közúti forgalom bonyolítására. A zökkenőmentes kerékpárút kialakításához elkerülhetetlen a Kőporos úton található burkolati deformáció javítása, ami mára veszélyes púppá nőtt. A javítás csak lokális burkolatcserével hozhat eredményt, melyet az Andor úti szélesítéssel megegyező réteggel kell kialakítani. Ezen a szakaszon az eredetileg egy oldalra tervezett két sáv a módosítás után az úttest két oldalán halad majd.

A Károly u é s.- Andrássy u.: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kerül kialakításra. Az elmaradt Tesco Áruház építése miatt a Mónus Illés út és a Könyves Kálmán utcai csomópontban a meglévő útburkolatra festik fel a jeleket. Itt mintegy 31 négyzetméter felületen kell burkolatot javítani.

10. szakasz:
Mónus Illés u.- Diósgyőri vár: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kerül kialakításra. 77 négyzetméteren burkolatot kell javítani.

11. szakasz:
Arany J. u.- Lévai út között a Szemere utcán a buszsávval közösen vezetve: kerékpárnyom ill. rövid szakaszon új kerékpárút épül.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…