2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fölszentelték a miskolci görögkatolikus püspöki székházat

Erdő Péter bíboros, prímás, az esztergom–budapesti főegyházmegye érseke április 14-én fölszentelte a görögkatolikus püspöki székházat Miskolcon, a Szeles utcán. Az épület felújítása tavaly nyáron kezdődött, és az új görögkatolikus egyházkormányzati egység létrejötte tette szükségessé.

A püspöki székház ünnepélyes megáldását Erdő Péter bíboros prímás végezte, de a vendégek között jelen volt Cyril Vasil’, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára és számos görög- és római katolikus püspök is. Az épület megáldását követően Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök és Cyril Vasil’ érsek az épületben található kápolnát is fölszentelte.
A püspöki székház épületét 13 éve, Keresztes Szilárd püspök idején vásárolta meg a görögkatolikus egyház a honvédségtől, de az átvétel után is évekig csupán kisebb állagmegóvási és javítási munkálatokat végeztek rajta. A teljes felújítást az indokolta, hogy a Szentszék 2011-ben egy jelentősen kibővített egyházkormányzati egységet hozott létre, a Miskolci Apostoli Exarchátust, és ezzel Miskolc hosszú idő után újra görögkatolikus püspöki székhely lett. XVI. Benedek pápa az Exarchátus élére Orosz Atanáz püspököt nevezte ki, akit még 2011 májusában szenteltek püspökké a Búza téri templomban. A püspökség fennhatósága alá most már 60 parókia, és mintegy 60 ezer görögkatolikus tartozik.
Az épület felújítása 2011 nyarán kezdődött, amit a görög katolikus egyház egyrészt saját forrásból, valamint állami és külföldi egyházi támogatásokból finanszírozott, de emellett a Magyar Katolikus Püspöki Kar is jelentős mértékben segítette. A székház elsősorban adminisztrációs feladatokat lát el, de könyvtárat, kápolnát, valamint irodavezetői és titkári lakásokat is magában foglal. A kápolna ikonosztázionja mellett jelentős művészi értéket képvisel a bejárat feletti homlokzat ikonja is, amely Seres Tamás képzőművész munkája. Az alkotás Krisztus és az Istenszülő Szűz Mária mellett Keresztelő Szent Jánost, a püspökség védőszentjét ábrázolja bizánci stílusban.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek