2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Fókuszban a közterületek

Október 11-13. között tartotta őszi  közmeghallgatás-sorozatát Tiszaújváros képviselő-testülete. Tisza-part és Tiszaszederkény városrészben viszonylag kevés problémát vetettek fel a résztvevők. A városházán rendezett közmeghallgatáson – amely csaknem két órán át tartott – annál több észrevétele volt a lakosságnak.

Csendes Tisza-part
Tisza-part városrészben Bráz György polgármester tájékoztatójával kezdődött a közmeghallgatás. Mint mondotta, 2011. a takarékosság, az erőgyűjtés esztendeje. Az önkormányzat az eltelt kilenc hónapban jól gazdálkodott, nincsenek finanszírozási gondok és fejlesztések, beruházások is történtek. Befejeződött a rendelőintézet felújítása, megkezdődött a szederkényi kerékpárút építése, folyamatos volt a közterületek rendben tartása. A polgármester hozzátette; jövőre a közterületek, az utak, járdák, játszóterek felújítása kap nagy hangsúlyt. Tisza-part városrész vonatkozásában Bráz György a fenntartási, gondozási feladatokat emelte ki, s mint mondotta, jövőre befejezik a járdafelújítási programot. A városrész lakói közül többen a gyakran előforduló áramkimaradásokat tették szóvá. Az ÉMÁSZ nem képviseltette magát a közmeghallgatáson, így a Polgármesteri Hivatal munkatársa, Fodor Tamás reagált a felvetésre. Mint mondotta, az áramszolgáltató tájékoztatása szerint a meghibásodások a hálózat távolabbi pontján keletkeznek, és egy korábban létesített átkötés jóvoltából annyit sikerült elérni, hogy az áramkimaradások rövid ideig tartsanak. Két további felvetésre is azonnal választ kaptak a résztvevők: a játszótéri padokat pótolják, a beígért faültetést pedig még az ősz folyamán végrehajtják.

Városházi diskurzus
A városházán rendezett közmeghallgatásra több felszólaló valóságos ,,problémacsokorral” érkezett. Így tett Boros József is, aki elsősorban az Örösi út megnövekedett forgalma miatt emelt panaszt. A súly- és sebességkorlátozás figyelmen kívül hagyása miatt időnként már-már elviselhetetlen körülmények tapasztalhatók az úton, s ezen a tervezett kiemelt gyalogátkelőhelyek sem segítenek – mondotta Boros József. Az általa javasolt elkerülő út nem valósul meg a közeljövőben – bár szerepel az országos közútfejlesztési tervben is -, némi enyhülést a most zajló forgalomtechnikai felülvizsgálat nyomán esetleg megszülető intézkedések hozhatnak – hangzott a válasz. Ez, illetve a Mediterrán társasháznál létesülő parkoló megépítése orvosolhatja a Deák téri lakók, garázstulajdonosok problémáját is, akik reggelente és délután – iskolakezdéskor és annak végeztével – az autóval érkező szülők miatt nem tudnak ki-, illetve behajtani. Ezzel a problémakörrel – és további kisebb- nagyobb gonddal – Badonics Sándorné közös képviselő foglalkozott. A Szederkényi úti lakosok panaszát pedig Dombi Miklós tolmácsolta. Ő a ,,vigalmi negyed” szórakozóhelyeinek hangos zenéje miatt kért szót. Felvetése nyomán hosszas polémia alakult ki, melynek végén abban maradtak a felek, hogy újabb zajszint-mérést végeznek a területen, és ismételten összehívják az érintett vállalkozókat, hogy figyelmeztessék őket a szabályok betartására.
A„szórakozás” másik műfaját űzik azok a fiatalok, akik Kiss Pál István szerint késő éjszakáig, kora hajnalig a szánkózódomb környékén randalíroznak, zavarva a lakók nyugalmát. Nem egyedi esetről van szó, ilyen probléma a város több pontján borzolja a lakosság idegeit. Gyógyírt jelenthet erre és több más problémára is, hogy az önkormányzat meg kívánja erősíteni a közterület-felügyeletet. Nő a létszám és a tervek szerint a felügyelők két műszakban teljesítenek szolgálatot.

Szolidan, Szederkényben
Tiszaszederkény városrészben – sok-sok év után – nem a kerékpárút hiánya miatt panaszkodtak, hiszen a beruházás rövidesen befejeződik, ráadásul ezzel a terület csapadékvíz- elvezetése is megoldódik. Az autóbuszközlekedéssel kapcsolatos problémák is rendezhetők. A Polgármesteri Hivatal felkéri ugyanis a BorsodVolánt, hogy az autóbusz-pályaudvarról 20 óra 25 perckor Szederkénybe induló járat várja be az általában 20 óra 30 perckor érkezőmiskolci járatot. Annak pedig feltételezhetőenműszaki oka volt, hogy a reggeli, 7 óra 30 perces járat több ízben is „szóló” volt, holott az utasszám indokolttá teszi a csuklós buszt. Vékony László nem panasszal, hanem javaslattal élt, egy Trianon emlékmű felállítását javasolta a városrészben. Erre reagálva Bráz György polgármester elmondta, az iskola udvarán lévő Hősi emlékmű lényegében Trianon emlékmű, erre utal kialakítása, felirata is.Mindenesetre a Derkovits Kulturális Központ feladatául kapta, hogy ,,nyomozza ki” az emlékműállítás történetét.

Ferenczi László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…