2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Fókuszban a járulékbevételek, avagy mire koncentrál az adóhatóság a járulékellenőrzések során

Fókuszban a járulékbevételek, avagy mire koncentrál az adóhatóság a járulékellenőrzések során

Fókuszban a járulékbevételek, avagy mire koncentrál az adóhatóság a járulékellenőrzések soránAz Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési tevékenységében évek óta kiemelt cél a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak védelme. Különös jelentőséggel bír ez a feladat a gazdasági válság megjelenése óta, hiszen a feketefoglalkoztatásra, a szándékos adó- és járulékelkerülésre szakosodott vállalkozások kiszűrése, a járulékfizetés elkerülési módozatainak feltárása – a TB alapok működtetéséhez szükséges bevételek biztosítása mellett – minden tisztességes adófizető állampolgár érdeke.

 

Az ellenőrizendő adózók kiválasztása az adóhatóság adatbázisainak, informatikai rendszereinek széleskörű alkalmazásával, előzetes kockázatelemzés eredményeként történik, de a társhatóságoktól érkező jelzések is jól hasznosítható információforrást jelentenek.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága a 2009. szeptember végéig elvégzett mintegy 6400 db járulékellenőrzés során közel 2,1 milliárd Ft nettó járulékkülönbözetet állapított meg, 27 %-kal többet, mint egy évvel korábban.

Feketefoglalkoztatás feltárása esetén az adózás rendjéről szóló törvény 108. § (8) bekezdése alapján az adóhatóság becsléssel állapítja meg a járulékkötelezettséget.

Folyamatosan a figyelem középpontjában állnak a járulékbevallás benyújtását elmulasztó vállalkozások. Csak ebben a körben közel 40 millió Ft adókülönbözetet tárt fel az Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság az év során.

Továbbra is előtérben áll a minimálbér kétszeresénél kisebb járulékalap után járulékot fizető vállalkozások vizsgálata, valamint a személyi jövedelemadó ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok – pl. természetbeni juttatások – járulékvonzatának megállapítása.

Az ellenőrzések során felülvizsgáljuk a munkavégzés alapjául szolgáló szerződéseket. Amennyiben a polgári jogi keretek közötti – pl. vállalkozás, megbízás formájában történő – munkavégzés jellege a munkajog tartalmi elemeit tükrözi, azaz alkalmazotti foglalkoztatást leplez, az adóhatóság az ehhez kapcsolódó adó- és járulékkötelezettségeket megállapítja, és megfizetteti.

Az ellenőrzési irányelvben is közzétettek szerint fokozott ellenőrzésre számíthatnak a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, valamint az építőipar, vendéglátás és vagyonvédelem területén tevékenykedő vállalkozások.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek