2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Fogorvosi rendelő akadálymentesítése Ároktőn

Fogorvosi rendelő akadálymentesítése Ároktőn

Fogorvosi rendelő  akadálymentesítése ÁroktőnAz ároktői fogorvosi rendelő csaknem 7 millió forintos támogatásban részesült az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatási rendszer keretén belül.

A projekt keretében az ároktői fogorvosi rendelő egyszintes épületének komplex akadálymentesítése történt meg. A projekt eredményeként biztosítja a szolgáltatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek, az idősek és a kisgyermekesek (babakocsival közlekedők) számára. A támogatásra való jogosultságot igazolják, hogy a fogorvosi rendelőben nyújtott szolgáltatást átlagosan havonta nyolcvanan veszik igénybe, s felerészük a fent említett célcsoportba tartozik.

A bejárat akadálymentesítése során a meglévő lépcsőszerkezet elbontása és rámpa kialakítása valósult meg. A bejárati ajtólapon síkírással és Braille írással is feltüntetésre került a funkció jelzése, valamint a működésre vonatkozó egyéb információ. A bejárati ajtó melletti falfelületre elhelyezésre került a címfestővel készítetett, a rendelő egység átlátható, logikus alaprajzát tükröző tájékoztatóeligazító tábla. A váróban a kerekes székkel közlekedő betegek részére a várakozás idejére a várakozóhely biztosított. A rendelőben a mobil indukciós berendezés biztosított. A „rendelő” egység akadálymentes üzemeltetéséhez egy darab akadálymentes WC-mosdó helyiség került kialakításra. Minden beépített szerkezet esetén a könnyű használhatóság biztosítása elsőrendű szempont volt. A segélyhívás észleléséhez a rendelőben az ajtó mellé telepített fény és hangjelző készüléket szereltünk fel.

A fejlesztés elvárt eredmény tehát az akadálymentesített fogorvosi rendelő szolgáltatásait igénybe vevők körének növelése, az esélyegyenlőség megteremtése az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő emberi teljesítőképességében akadályozott személyek számára. További számszerűsíthető eredmény az önkormányzat által fenntartott akadálymentesített intézmények arányának növekedése.

Az önkormányzat által a 2006-2010 közötti időszakra tervezett polgármesteri program tartalmazza – a jelenleg elkészült fogorvosi rendelő akadálymentesítése mellett – további közszolgáltatások fejlesztését: többek között a tornaterem és a könyvtár akadálymentesítését, a polgármesteri hivatal korszerűsítését, a helyi óvoda felújítását.

A projekt sikeres megvalósítása érdekében a megvalósítása során több külső szakértőt is bevontunk a munkába. Szakszerű akadálymentesítés megvalósítása érdekében a pályázó mind a tervkészítés (előkészítés), mind pedig a projekt megvalósítása során a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete mellett, tapasztalt rehabilitációs környezettervező szakértő segítségét vette igénybe.

A szép kivitelű, jó minőségű építési munkálatokat a BÓDVA-ÚT Kft. és Bogdán József vállalkozó végezte el. Jelentős szerepet vállalt a projekt előkészítésében, kidolgozásában az RPE Regionális Projekt Előkészítő Iroda Kht., amely nagy tapasztalattal rendelkezik hasonló projektek kidolgozásában, megvalósításában és menedzselésében.

-ÖS-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…