2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Figyelemfelhívás- a tűzhelyen felejtett étel…

Az elmúlt hetekben több olyan riasztást kaptunk, amikor többszintes épületekben, társasházakban található lakásokból dőlő sűrű füst miatt hívták a tűzoltókat. Az esetek többségében kiderült, hogy a tűzhelyen felejtett étel okozta a riadalmat és szerencsére sérülés, komolyabb kár nem keletkezett. A hasonló esetek megelőzése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.
A konyha sokféle veszély forrása, a főzés, mint tűzveszélyes tevékenység végzése közben érdemes fokozottan odafigyelnünk. A tűzhelyen felejtett étel túlhevül és meggyulladhat, lángra lobbantva először a tűzhely közelében található éghető anyagokat (konyharuha, műanyag eszközök, stb.), majd a lakás többi részét is. További probléma, hogy a tűz az elhanyagolt, tisztítatlan, nem tűzszakaszolt gépészeti aknákon továbbterjedhet, komoly károkat okozva a környező lakásokban is. Ezért soha ne hagyjunk ételt a tűzhelyen felügyelet nélkül, ha elhagyjuk a lakást, szüneteltessük a főzést is!

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Az égő olaj apró cseppekre bomlik, ami így lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában azonnal megszűnik, és zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Célszerű, ha a konyhában készenlétben tartunk egy tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz biztonsággal eloltható.

Rinyu Zsuzsanna tű. hadnagy
megyei katasztrófavédelmi szóvivő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…