2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Fényszennyezés a barlangban

Fényszennyezés a barlangban

Fényszennyezés a barlangbanA nemzetközi hírű lillafüredi Anna mésztufa barlangot fényszennyezés veszélyezteti! Szerencsére megállítható a barlangi világ átalakulása, „csupán” ki kell cserélni a világítótesteket, ami viszont pénzkérdés… A barlangoknak nem csak hangulatot ad, hanem természetes velejárója a teljes sötétség, akár a villanyvilágítás is jelentős károsodásokat okozhat a különleges képződmények világában.

 Ennek lehetnek szemtanúi akik ellátogatnak a Bükkben található Anna-barlangba. A világítótestek körül szemmel is jól látható mohásodás indult be. „A tavaszi szezonkezdéshez képest ősszel láthatóan vastagabb, nagyobb felületet borít évről évre a lámpaflóra. Nagyon életképes növényzetről van szó, mivel fél évig nem kap fényt és mégsem pusztul el, hanem túléli és a lámpák felkapcsolása után újra növekedik. Nehéz eltávolítani, mert nagyon laza szerkezetű a kőzet és sérülékeny” – magyarázta Varga Zsanett barlangi túravezető, miközben megmutatta az egyre burjánzó moha foltokat.
„Már mintegy 100 négyzetméternyi felületet borít a moha” – tudtuk meg Ferenczy Gergőtől a Bükki Nemzeti Park barlangászati szakreferensétől. Szerencsére létezik természetbarát megoldás, a hőt kibocsátó világítótesteket hidegfényűekre kell cserélni. Ehhez azonban pénzre, s nem is kevésre lenne szükség, amiből a nemzeti park nem sokkal rendelkezik. „Előkészítés alatt van a pályázatunk. A megvalósításához 50-55 millió forintra lenne szükség” – közölte a természetvédelmi szakember. A lámpák cseréje után vegyszeres irtással tennének pontot a mohásodásra.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…