2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Felújították a Kultúrházat Oszláron

Részben megújult a múlt század elején épült, azóta is közösségi célokat szolgáló Kultúrház Oszláron. Az épület külső felújítását az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap falumegújítás és fejlesztés jogcímére beadott sikeres pályázat tette lehetővé.
Elsődleges szempont volt, hogy az épületet a kivitelező szerkezeti-statikai szempontból megerősítse, hiszen annak állapota az elmúlt években jelentősen leromlott, a csapadékvízre rendkívül érzékeny vályogfalat kívülről érő, nem megfelelően kialakított vízelvezetés miatt.
Az épület külső falazatát ezért teljes egészében téglára cserélték és a fagerendás födémszerkezeten is jelentős munkákat kellett elvégezni. Az épület egyik sarkán pedig – a kivitelezés egyik első lépéseként – pótolni kellett a hiányzó alapozást.
Az átépítésre került falazat anyaghasználata megfelelt a hatályos jogszabály szerinti hőtechnikai és energetikai követelményeknek, ezért homlokzati hőszigetelést nem kellett alkalmazni.
Ugyanakkor – a későbbi, gazdaságos üzemeltetés érdekében – a födémszerkezetet szigetelték, és új nyílászárókat építettek be.
Az épület környezetében parkosítást végeztek, illetve parkolókat is kialakítottak, melyek közül egy akadálymentesített lett.

Egy másik pályázatnak köszönhetően az épület belülről is megújult, így a jövőben a település közéletének szerves része lesz: faluházként, tájházként és helytörténeti kiállítótérként is üzemeltetik a Kultúrházat.

Az önkormányzat a sikeres pályázat eredményeként az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból 100 %-os nettó finanszírozásként 18.271.635 Ft-ot nyert el a Kultúrház külső felújítására.
Az önkormányzatnak önerőként az ÁFA összegét, mintegy 5 millió forintot kell biztosítania, így a teljes beruházási összeg közel 24 millió Ft.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek