2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

(Fekete)listás lett a barcikai kórház is!

Kazincbarcika – Felkerült az államosítani kívánt kórházak listájára a barcikai egészségügyi intézmény is. A hír óriási felzúdulást keltett a városban.Szűk egy hónappal ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy a Debreceni Egyetem által üzemeltetett kazincbarcikai kórházat nem kívánják államosítani. Erre vonatkozóan Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár tett konkrét ígéretet. Egy polgármestereknek tartott egyeztetésen Szitka Péter kazincbarcikai városvezető kérdésére ezt azzal egészítette ki, hogy ha mégis ilyen szándékuk lenne, az esetleges államosítás előtt mindenképpen szakmai konzultációt szerveznek az egyetemmel és Kazincbarcikával.
Egyeztetés, megkeresés nem volt. Új hírek viszont jöttek, méghozzá arról, hogy minden ígéret ellenére május elsejétől államosítják a kórházat.

Végre sínen voltunk…

Az első törvénytervezetben tehát nem szerepelt a kazincbarcikai kórház az államosítani kívánt intézmények listáján. Majd egy fideszes módosító indítvány hatására a parlamenti szakbizottság külön tárgyalt a barcikai intézmény sorsáról, és javasolta a kórház május 1-jei határidővel történő államosítását.
– A fideszes kormányzat nagy egészségügyi átalakításba kezdett, melynek lényege, hogy a rosszul működő kórházak állami irányítás alá kerüljenek – mondta a téma kapcsán Szitka Péter polgármester.
– Kazincbarcikán végre adott egy jól működő kórház, amelyet a Debreceni Egyetem üzemeltet húszéves szerződés keretében. Hárommilliárd forintos fejlesztést valósítanak meg ez idő alatt, szinte nincs olyan negyedév, hogy jelentős eszközbeszerzés, vagy fejlesztés ne történne. Néhány hete digitális röntgendiagnosztikai berendezéseket állítottak munkába és új közforgalmú patikát nyitottak. A szakmai hátteret pedig aligha kell dicsérni az ország egyik legnevesebb egyeteme esetében – tette hozzá Szitka Péter.

Az ígért egyeztetés elmaradt…

Az államosítás kapcsán a város polgármestere Dr. Héjja Mária kórházigazgatóval együtt több egyeztetetésen is részt vett. Céljuk az volt, hogy megőrizzék a jelenlegi értékeket, a több mint százezer főt ellátó intézmény struktúráját, az egészségügyi ellátás biztonságát, és több száz ember munkahelyét. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár konkrét ígéretét bírva készültek a május elsejei államosításra, melyben elvileg a barcikai kórház nem szerepelt.
– Ehhez képest megdöbbenéssel hallottuk, hogy hirtelen mi is a listára kerültünk, ami számunkra így fekete listává vált, hiszen az állam nem kívánja támogatni egy jól működő kórház további fennmaradását – mondja Szitka Péter.
– Egyeztetés és konzultáció persze – az ígéret ellenére – nem volt. Így várhatóan 2012. május 1-jétől a mi kórházunkat is elveszi az állam, felrúgva minden megállapodást, melyet korábban az önkormányzat a Debreceni Egyetemmel kötött.
S hogy mit jelent majd mindez a mindennapokban? Ahogy mi tudjuk azt, hogy osztályok szűnnek meg (pl.: gyerekosztály, szülészet-nőgyógyászat, sebészet stb.) és az intézmény lényegében inkább elfekvő kórházzá válik, mint aktív ellátó intézménnyé. Így aki beteg Miskolcra kell, hogy utazzon, ott születnek majd a város „kisbabái”, csak ott fognak gipszelni, egy napos műtéteket végezni és még sorolhatnám tovább.
Ahogy a hír kiszivárgott úgy háborodtak fel a lakók és várják a segítséget. Mi nem adjuk fel, harcolunk a végsőkig, hogy amiért az egyetemmel az elmúlt években közösen dolgoztunk, az ne menjen veszendőbe. Lehetőségeink ugyan korlátozottak, de minden törvényes eszközt bevetünk, hogy a kazincbarcikai kórház továbbra is a városé és az egyetemé maradhasson és ne elfekvő, hanem aktív egészségügyi ellátó intézmény legyen! – zárta gondolatait Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere.

Az államosítás ellen már korábban is felléptek a barcikai civilszervezetek és aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a tervezett kormányzati lépés ellen. Kiáltványukat több százan írták alá, és ezeket már el is juttatták Szócska Miklós államtitkárnak. Válasz nem érkezett

Képforrás: Mozaik

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…