2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Falu a városban fesztivál volt a Baráthegyi Majorságban

A Baráthegyi Majorságban az utóbbi időben szinte mindig történik valami újdonság. Mára olyan fesztivál programot szerveztek, amelyben Miskolc lakói megismerkedhettek annak a munkának egy szeletével, amelyet a Szimbiózis Alapítvány végez.

„A Baráthegyi manufaktúra projekt keretében kapott 67,4 millió forint támogatást élevező beruházással 15 megváltozott munkaképességű, köztük 6 autizmussal élő részére teremtettek új munkahelyet.  A képzés során  15-en sajátították el a csokoládé bonbon készítést, szappanfőzést és merített papír készítést. Az új épület a tejfeldolgozás mellett több tevékenységnek is otthont ad majd: az emeleti szinten egy kézműves műhelyt (gyertyaöntés, szappankészítés), egy irodát és egy üzlethelyiséget is kialakítottak.

Az „Élő Kalendárium” projekt majorságának újabb látványossága, a faszerkezetű diósgyőri játszóvár 11 megváltozott munkaképességű, ebből 5 autizmussal élőnek biztosít munkahelyet.

A harmadik átadott beruházás a 18 millió forint támogatásból megvalósult, zöldségtárolóval és öltözővel kiegészült gombatermesztő. Itt 8 megváltozott munkaképességű embernek adnak munkát.

A szervezet uniós és állami segítséggel, 135 millió forintból több üzemet is épített. Az utóbbi években egyre több megváltozott munkaképességű tud elhelyezkedni, de még mindig körülbelül csak minden tízedik embernek jut munka.

A sajtok a Miskolc határában működő Baráthegyi farmon készültek. A 12 ezer liter tejet az itteni kecskék adják, de a sajt és a vaj is itt készül. A munkát az itt élő fogyatékkal élők végzik.” Mindezt Jakubinyi László a Szimbiózis alapítvány elnöke mondta el ünnepi beszédében, a beruházások átadásán.

A szervezet vezetője szerint: az érintettek akkor lehetnek a társadalom teljes tagjai, ha valódi, értékteremtő munkát kapnak. Az ittenieknek pedig ezekkel a beruházásokkal ezt a lehetőséget biztosítják, persze szakmai felügyelettel.

 A Pénteki átadáson részt vett Nyitrai Imre, az EMMI helyettes államtitkára is, aki elmondta, hogy 1-2 héten belül lesz egy emberi Erőforrások Operatív Program, amelybe 8 milliárdos pályázati lehetőség nyílik meg, így  több ezer új munkahely létrehozására lesz alkalom megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek számára.

 Kriza Ákos polgármester azt emelte ki, hogy a Szimbiózis Alapítvány munkája azért is fontos, hiszen olyan réteget vonnak be a munkába, akiről a többségi társadalom lemond.

Dr. Lukács Irén, a Kormányhivatal Főigazgatója: Az alapítvány most 34 munkahelyet hozott létre. Magyarországon, ma a félmillió megváltozott munkaképességű ember, alig 11 %-a dolgozik, ezen az arányon javíthat majd az új pályázati lehetőség.

Az ünnep szalagátvágásokkal folytatódott, majd a vendégek egész napos programon keresztül ismerhették meg a majorság mindennapjait, s természetesen kóstolót kaptak azokból a sajtokból is amelyeket itt készítenek. Kipróbálhatták a gyertyakészítés és a papírmerítés mesterségét is.

 OBE-OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek