2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Évzáró a Megyeházán

Üzletemberek és a megyei vezetők együtt búcsúztatták a 2012-es évet

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. december 19-én tartotta évzáró ünnepségét a Megyeháza Dísztermében.

A rendezvény Riz Gábor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnökének köszöntőjével vette kezdetét, majd Pázmándi Sándor fotóművész kiállítását nyitották meg.
A Megyei Közgyűlés elnökének ünnepi beszéde

Az Évértékelő Estet első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal. Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke évértékelő beszédében hangsúlyozta, hogy év végén az ember számot vet dolgaival és a jövőre nézve terveket sző: izgalmas évre készültünk már tavaly is, de azt kevesen gondolták akkor, hogy mi minden vár ránk 2012-ben. A legnagyobb változások a Megyei Önkormányzat által ellátandó feladatok tekintetében következtek be. 2012. január 1-től a Megyei Önkormányzat elsődleges feladata a terület-és vidékfejlesztés lett. A változások következtében intézmények szűntek meg, amelyek feladatait a Megyei Önkormányzat teljes mértékben átvett.

A Közgyűlés Elnöke ismertette az új feladatok végrehajtásának ütemezését: a törvényi változásokból eredő új feladat-és hatáskörünk miatt 2012. évben a korábbi évekhez képest áthelyeztük külkapcsolataink súlypontját. Ennek eredményeképpen együttműködési megállapodást írtunk alá a Kínai Shandong tartomány kormányzati delegációjával.

A következőkben az elnök tájékoztatást adott a megye gazdasági helyzetének alakulásáról. 2012-ben az Észak-magyarországi Operatív Program keretében,  a régióban 391 db projekt esetében több, mint 61 Mrd forint lett megítélve, amelyből 221 db projekt a megyéhez kapcsolódik 32,22 Mrd forint értékben. Ebből is látszik, hogy a megítélt támogatások összértékének 53%-a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe érkezett. Örömmel tudatta, hogy a megyében a munkanélküliek száma 1,1%-kal 46,3 ezer főre csökkent és a nyilvántartott álláskeresők január-október havi átlagos száma alapján számított munkanélküliségi arány az egy évvel korábbihoz képest 0,7%-kal alacsonyabb.

Dr. Mengyi Roland ismertette a Kormány gazdaságösztönző és munkahelymegőrző programját. Kiemelte, hogy a Kormány a jövő évi költségvetésben 300 Mrd forintot különített el a munkahelyek védelmére, illetve támogatására. Hangsúlyozta, hogy az eladósodással szemben három szinten lépett fel a Kormány. Első lépésben az ország államadósságát csökkentette, majd enyhített az egy millió devizahiteles család gondjain. Harmadik lépésben az önkormányzatok adósságkonszolidációját hajtja végre. Az 5000 fő alatti önkormányzatok esetében teljes körűen, az 5000 fő feletti települések esetében összesen 515 Mrd forint értékben vállalja át az  adósságállományt.

A Megyei Közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, hogy: 2012-ben 1,2 Mrd forintból 20 km út építése fejeződött be, és elindult további 100 km új útburkolat megépítése. Ez megyei úthálózat 5 %-a, amely igen kimagasló eredmény a korábbi évekhez képest.

A beszámolóban az Elnök értékelte a megye közrendjének, közbiztonságának helyzetét. Az uzsora bűncselekmények felderítésében is kimagasló sikereket értek el a megyei rendőrség. Hangsúlyozta továbbá, hogy megyénkben az emberölések száma 60%-kal, míg az életellenes bűncselekmények száma 50%-kal csökkent.

Az elnök évértékelőjében kiemelte, hogy: fontos teendőink vannak a fiatalokkal szemben is, hiszen meg kell állítanunk az elvándorlást, helyben kell munkát, jövőképet biztosítanunk gyermekeinknek. Nélkülük nem sikerülhet az átalakítás, céltalanná válik a munka, kiürül a megye. Úgy kell átszerveznünk az oktatást – a nagy hagyományú intézményekre, például a Miskolci Egyetemre támaszkodva -, hogy mindig piacképes tudást kapjanak a diákok, megérje itt tanulni, aztán megérje itt dolgozni.

Dr. Mengyi Roland évértékelése zárásaként áldott, békés ünnepeket és boldog újévet kívánt a megjelent vendégeknek és Borsod-Abaúj-Zemplén megye minden lakójának.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek