2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Évekig nem volt karbantartás – nincs olyan óvoda Miskolcon, ahol ne lenne veszélyes játszóeszköz

Évekig nem volt karbantartás – nincs olyan óvoda Miskolcon, ahol ne lenne veszélyes játszóeszköz

Súlyos örökséget hagyott maga után az előző városvezetés az óvodák terén is. Egy februárban elkészült szakértői jelentés szerint jelenleg egyetlen olyan óvoda sincs Miskolcon, ahol ne lenne legalább egy veszélyes játszóeszköz az udvari játszótereken.

 Mindez a rendszeres karbantartás elmaradásának, a nem megfelelő odafigyelésnek, vagy éppen a karbantartók hiányának, leterheltségének a következménye, illetve annak, hogy egészen a tavalyi évig egyetlen átfogó ellenőrzés sem történt a miskolci, önkormányzati fenntartású óvodák játszóeszközeit illetően. Még annak ellenére sem, hogy az előző városvezetés idején hibás kivitelezés miatt már történt óvodai baleset.

 

A balesetekhez és a mostani, veszélyes állapot kialakulásához, az a felelőtlen magatartás vezetett, hogy kilenc hosszú éven át nemhogy új játszótereket nem építettek az óvodákban, hanem még a meglévő játszótereket sem tartották megfelelően karban. Mindezek miatt mostanra az a szomorú helyzet alakult ki, hogy jelenleg hat olyan óvoda is van Miskolcon, ahol egyetlen játék sem felel meg az előírásoknak.

 

A februári jelentés szerint az 581 megvizsgált eszközből mindössze 101 kapott megfelelő, 222 részben megfelelő minősítést, a játékok majdnem felét, 258 eszközt pedig balesetveszélyesnek találtak az ellenőrzést végző szakemberek.

 

A karbantartás éveken át tartó hiánya miatt balesetveszélyessé vált játékokat a vonatkozó rendeleteknek megfelelően a gyermekek védelme érdekében le kellett zárni, vagy el kell majd bontani, mivel ezek a játékok gazdaságosan már nem javíthatók.

 

Balesetveszélyes jelölést többnyire a szabványnak nem megfelelő és nem megfeleltethető, vagy a szerkezetükben erősen sérült, korhadt elemeket tartalmazó, a szükséges ütéscsillapító réteggel és területtel nem rendelkező játszóeszközök kaptak, vagy azok, amelyeknél az esési terek átfedéséből adódhat balesetveszély. A szomorú tény az, hogy ezeknek a játékoknak egy részét az előző városvezetés idején elvégzett szakszerű karbantartással meg lehetett volna óvni a pusztulástól.

 

Ugyancsak a balesetveszélyes kategóriába kerültek azok a közterületi alkalmassági minősítéssel nem rendelkező játszóeszközök, amelyeket jó szándékkal, de nem kellő körültekintéssel alapítványi, szülői támogatással telepítettek az óvodák.

 

Részben megfelelő minősítést többnyire a nem megfelelő festés, sérült homokozó ülődeszkák, vagy épp nem fedett csavarvégek miatt kapták a játszóeszközök. Ezek a hibák azonban javíthatóak, és az önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül el is végezteti a szükséges munkálatokat annak érdekében, hogy a miskolci óvodás gyerekek minél előbb újra maximálisan biztonságos játszótereken játszhassanak majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek