2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Európai Uniós támogatással megújul a városközpont

Elkezdődött a harmadik városrész rehabilitációs beruházás is Kazincbarcikán.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a támogatás összege: 830 248 998 Ft.

Hétfőn az ünnepélyes nyitórendezvénnyel kezdetét vette a „Kazincbarcika Városközpont akcióterület funkcióbővítő rehabilitációja” című projekt (azonosítója: ÉMOP-3.1.2/A-2f-2010-0007).

Az eseményen több száz kisovis lufi röptetéssel ünnepelte a belváros megújulását, és a projekt elindulását.

A nagyszabású beruházás részeként átalakul, és egységes arculatot kap az Egressy úti üzletek előtti teraszrendszer; megújulnak a terek, a járdák, az utcabútorok és a zöldfelületek; megépítik a Nyugati gyűjtőutat és az Egressy úton hurkos közlekedést alakítanak ki. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az utca gépkocsival teljes terjedelmében nem lesz járható, csak néhány ponton lehet majd be- és kihajtani. Az építő jellegű beruházások közül a legjelentősebb, hogy az egykori Újvárosi Általános Iskola új funkciót kap: ide költözik a városi könyvtár, a Kézművesház és a tourinform iroda; de lesz az épületben számos kiállítótér, kávézó és egy 300 négyzetméteres rendezvényterem is.

Erről a nyitórendezvényen Klimon István alpolgármester beszélt, kiemelve a projekt keretében tervezett számos közösségi és közterületi programot is.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Szitka Péter polgármester, továbbá Sztupák Péter és Klimon István alpolgármesterek részletesen ismertették a beruházás elemeit, az azokkal járó átmeneti nehézségeket, illetve felvázolták a városközpont új funkcióit, értékeit.

A közösségépítő rendezvények közül külön kiemelték a május 15-én (szerdán) induló „Belvárosi esték” elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek keretében minél szélesebb társadalmi réteget kívánnak megszólítani a szervezők különböző témájú előadásokkal, programokkal. Az első alkalommal maguk a kedvezményezett képviselői tartanak projektismertetőt, a helyszín az Egressy Béni Művelődési Központ színházterme lesz.

Mint ismeretes: Kazincbarcika Önkormányzata a város vonzerejének növelése, a foglalkoztatottság javítása és a város élhetőbbé tétele érdekében 2008-ban elfogadta az Integrált Városfejlesztési Stratégiát (IVS). Az IVS alapján kidolgozásra került három városi akcióterületi rehabilitációs fejlesztés közül kettő (Veres Péter-Mikszáth Kálmán úti, Herbolya-Régi telepi) megvalósítása befejeződött, most pedig a harmadik, a városközpont akcióterület funkcióbővítő rehabilitációja is kezdetét vette.

Átfogó célja a városközpont infrastrukturális és társadalmi megújítása, vagyis egy modern, a lakosság kötődését erősítő kereskedelmi-szolgáltató városközpont megteremtése; a helyi foglalkoztatási lehetőségek kibővítése az épített környezet és a szolgáltatói szektor fejlesztésével; illetve a városközpontban élők közösségi aktivitásának növelése.

Az Európai Unió által támogatott projekt keretében az önkormányzat együttműködő partnereivel számos fejlesztési elemet valósít meg, ebben építő jellegű beruházás ugyanúgy szerepel, mint közösségi, közterületi program.

A projekt időtartama: 2011. november 11.-2013. november 10.

Támogatás összege: 830 248 998 Ft

Fotó:Pálinkó Gábor,Barcika Art

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…