2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Eredményes a közfoglalkoztatási program

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is megtekintette a Mezőkövesden zajló közfoglalkoztatási program két elemét a közelmúltban.

A projekt két alappillére Mezőkövesden a virágkertészeti, valamint a mezőgazdasági projekt. „Örülök annak, hogy Mezőkövesden is elindult a program, hiszen a kistérségen keresztül 21 településen összesen 460 ember jutott munkalehetőséghez, melyből 109 fő Mezőkövesden dolgozik. A virágkertészeti és a mezőgazdasági programban további 29 fő érdekelt, így összesen 138 ember vesz részt a közfoglalkoztatásban.” – emelte ki Tállai András államtitkár.
Az ország számos területén zajló közfoglalkoztatási programnak társadalmi és a gazdasági szempontból egyaránt sok előnye van, hiszen az értékteremtő hatása mellett átmeneti munkalehetőséget nyújt azoknak a személyeknek, akik nem tudnak a munkaerő piacon elhelyezkedni, de a közfoglalkoztatásnak köszönhetően mégsem esnek ki teljesen a rendszerből.
Országos viszonylatban sok település kifejezetten szép eredményeket tud felmutatni, hiszen az önkormányzatok nagyon komolyan veszik és kiemelten kezelik a közfoglalkoztatást. A szabolcsi és hajdúsági települések közül több helyen is kimagasló eredményeket érek el a földhasznosítás, ezen belül főleg az állattenyésztés és gyümölcstermesztés területén.
„Mindenképpen nagyra értékelendő, hogy a hagyományosnak mondható közfoglalkoztatási programokon, a szemétszedésen, parkok gondozásán és a belvízelvezetésen túl sikerült újjáéleszteni a 15 évvel ezelőtt bezárt virágkertészetet. Úgy gondolom, az eddigi eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy ez egy életképes és értékteremtő kezdeményezés. Természetesen mindkét programot lehet még fejleszteni, illetve bővíteni, hiszen például a bogácsi úton van még olyan kihasználatlan földterület, amelyet be lehet vonni.” – értékelte a mezőkövesdi programot Tállai András.
Az államtitkár hozzátette, hogy a térségben még 2700, míg Mezőkövesden további 1000 munkanélküli él és a lehető legtöbb személyt szeretnék bevonni a programba.
A 2013-as költségvetésben az ideinél 20 milliárd forinttal több, azaz 153 milliárd forint jut majd a közfoglalkoztatásra, amelyen belül a sikeresen működő programokat fogják majd támogatni. A Belügyminisztérium egy olyan forrást is teremtett, amelyre egy úgynevezett felzárkóztató program keretében az elmaradott települések pályázhatnak, így 887 önkormányzat összesen 3,5 milliárd forint támogatást kaphat. Az intézkedések azt szolgálják, hogy minél több településen sikeresen alkalmazzák a közfoglalkoztatási programokat.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…