2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítésétEdelénybe érkezett Orbán Viktor

Megérkezett Edelénybe a miniszterelnök. Orbán Viktor olyan embereket látogat meg, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. A kormányfő ezután a megáradt Bódva folyóhoz megy. Orbán Viktort Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány és Ódor Ferenc.

Kitelepítik a Borsod megyei Ócsanálos teljes lakosságát, 273 embernek kell elhagynia otthonát.Orbán Viktor olyan embereket látogatott meg, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. A kormányfő ezután a megáradt Bódva folyóhoz ment. Orbán Viktort Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány és Ódor Ferenc. (FH) – Minden segítséget megad a kormány az árvízkárosultaknak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel látogatást tett Edelényben pénteken

Edelényben ismét esik az eső, újabb 1-1,5 cm csapadékra számítanak. Sikerült elzárni azt a helyet, ahol a víz a átbukott a gáton, de sok időre van szükség még, hogy a kitelepített családok visszatérhessenek az otthonukba – nyilatkozta a Boonnak Molnár Oszkár, Edelény polgármestere. Fel kell készülni, hogy a Bódva edelényi története még nem ért végett és az éjszaka tapasztalt események újra bekövetkezhetnek. Folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, azokat is, akiket eddig még nem érintettt az áradás.

A Bódva folyó Edelény part közeli részét teljesen elöntötte: helyenként a mentésben részt vevők mellkasáig ér a víz. A csatornák se bírják már: szökőkútszerűen tör fel a szennyvíz. Az Index tudósítója szerint a kiérkező helikopterek folyamatosan hozzák a homokzsákokat, de nehezíti a pilóták dolgát a vasúti hídnál lelógó vezetékek, illetve, hogy a patak partján fák állnak ki a mederből. Edelény megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

Vízátfolyás miatt mindkét irányból megközelíthetetlenné vált a Borsod megyei Szendrő péntekre virradóra, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva. Szendrőnél a folyó vízszintje jelenleg 311 centiméter körül van, és még mindig árad. A település északi részénél (Szalonna felé) utcák állnak vízben, pénteken pedig a Szuhogy felé vezető útnál lévő házakat áramtalanítják, mert már ott is magas a víz szintje. Szaniszló János, a település független polgármestere azt mondta: már nem tudnak hol védekezni, a töltésmagasításokon is átbukik a víz. A polgármester információi szerint a környéken a kis patakok vize is megáradt, ezek a vízfolyások tovább táplálják a Bódvát, valamint már a rakacai víztározóban is nagy a víztömeg, tehát ott is automatikusan engedi a rendszer a vizet.-írja a baz.hu.

 

Péntek délelőttre több településen is kritikussá vált az árvíz elleni küzdelem.

Az érintett térségekből idáig 1310 főt kellett kitelepíteni otthonából.

 

Az önkormányzatok az ideiglenes szállások kérdését már megoldották.Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt pénteken tizenkét óra előtt; 273 embernek kell elhagynia otthonát.polgármester. A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak – közölte a polgármester -, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek.

Ódor Ferenc, a Borsod megyei védelmi bizottság elnöke csütörtökön a településen tartott kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: Ócsanálosnál berendezkednek a védekezésre, de tervet készítenek a kitelepítésre is.

A Hernádtól fenyegetett falvak lakói nem emlékeznek az ideihez hasonló árvízre. A környéken sokan már csütörtökön összepakoltak, felkészülve az esetleges kitelepítésre, mások viszont akkor azt mondták: nem mennek sehová, védik vagyonukat, otthonukat. Arra számítanak, hogy a térségben még öt-hat napig szükség lesz védekezésre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek