2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Elkezdődött az új évad a Miskolci Nemzeti Színházban!

Új Évad, megújult honlap, felújított forgószínpad és hidraulika, valamint új, egész éves programsorozat Shakespeare születésének 450. évfordulója apropójából. Az összesen 18 tervezett új bemutató mellett ez a lendület jellemzi a Miskolci Nemzeti Színház következő évadát. Shakespeare, Lehár, Móricz, Beckett, Verdi, Örkény, Pintér Béla, Füst Milán… Csak néhány név azok közül, akinek a műveit az idei évadban műsorra tűzi a színház, tehát éppen olyan színes évadra számíthatnak a nézők, amilyen a tavalyi volt.

A színházban nyáron az óratorony után a színpad alatt folytatódott a munka, a nagyszínpad orsós emelő szerkezete ugyanis hosszú évek óta nem működött, ennek felújítása a nyári szünet alatt megkezdődött. A szerkezet gépészeti részeit újítják fel, kicserélik az elkopott fogaskereket, és szeptember közepére megtörténik a biztonságos üzembe helyezés is.
A több száz kilós szerkezet felújítását a Konecranes lifttechnikai cég végezte, így többmilló forint értékű technikával és munkával, valamint új színpadi látványelemekkel és  lehetőségekkel támogatták a színházat.

A Shakespeare jegyében meghirdetett évad első nagyszínházi bemutatója, a IV. Henrik, az angol bárd ritkán játszott drámája lesz, melyet eredetileg két estén adták elő. A darab a hatalmát nem egészen tiszta eszközökkel megszerző király és züllött fia küzdelméről szól az angol trónért. Mindez a miskolci produkcióban különösen izgalmas térben, az eredeti királydrámától elemelt időben játszódik, IV. Henriket Gáspár Tibor, a fiát Rusznák András alakítja, Szegedi Dezsőnek pedig különleges, igazi ziccer szerep jut Falstaff, a parázna bohóc szerepében, akinek figuráját mintha egyenesen neki szánta volna Shakespeare. Az előadást Kiss Csaba rendezi.

Lehár Ferenc nagyoperettjét, A víg özvegyet júniusban három előadás erejéig már láthatta a miskolci publikum, októbertől ismét a Nagyszínház színpadára kerül. Rusznyák Gábor rendezése bizonyítja, hogy a több mint száz éves zenés siker nem kopott meg, a történet ugyanúgy érvényes lehet napjainkban is. Glavári Hanna szerepét a színház két primadonnája, Seres Ildikó és Eperjesi Erika játssza, Danilovics Danilót pedig Dániel Gábor és Ódor Kristóf alakítja.
A Bartókplusz operafesztiválon a primadonna szerepében a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitanben is fellépő Vizin Viktóriát láthatta a közönség, akinek annyira megtetszett az előadás, hogy az évad során még visszatér, hogy újra Glavári Hanna bőrébe bújjon.

Móricz Zsigmond trilógiája, az Erdély Báthory Gábor és Bethlen Gábor uralkodásának történetét mutatja be: két eltérő jellem, két férfitípus, illetve két politikai filozófia harcát. A regényfolyamból Ari-Nagy Barbara dramaturg, és Keszég László rendező készít színpadi változatot, középpontba helyezve egy ország megosztottságát, és egy nagy fejedelem születésének körülményeit. A nagylélegzetű színházi vállalkozás főszerepeiben Zayzon Zsoltot és Harsányi Attilát láthatja a közönség.

Örkény István legismertebb műve, a Tóték a Kamraszínházban lesz látható októberben, Béres Attila rendezésében. A II. világháború idején játszódó, mégis mindig aktuális tragikomédiában Tóték még mindig éjjel-nappal dobozokat gyártanak, nehogy megsértsék fiuk parancsnokát. Miskolcon Görög László és Szatmári György játssza Tót úr és az őrnagy legendás szerepét.

Rusznyák Gábor az elmúlt években kedvet kaphatott a zenés darabok rendezéséhez: ezúttal a Parasztoperát viszi színre. A 2014/2015-ös Évad szerzője programsorozat középpontjában a rendezőként, színészként és társulatalapítóként is ismert Pintér Béla áll. A nagymamája által mesélt történetből született Parasztopera a Szabadszállás környéki emberekről szól. Darvas Benedek, a zeneszerző pedig barokkos-rockos-népzenei motívumokból építkező nagyoperát írt belőle, amiből egy groteszk és bizarr, humorral átitatott mű született. Főbb szerepekben Dénes Viktor, Györgyi Anna, Varga Zoltán és Czakó Julianna látható.

Szőcs Artur első operarendezését november végén mutatja be a Nagyszínház. A mindig sikerre ítélt Verdi operában, a Rigolettóban ezúttal a sorsszerűséget, az emberi természet sötét oldalát, megváltoztathatatlanságát vizsgálja. Az énekesek a teljesség igénye nélkül: Perencz Béla, László Boldizsár, Kolonits Klára, Rácz István, Horváth István.
Hábetler András tavaly már bizonyított operarendezőként Budapesten a Városmajorban ahol a Figaro házasságát rendezte meg. Idén Miskolcon látható következő rendezése: Cimarosa Titkos házasságát viszi színre.

Lesz még zenés kaland is, miskolci szerzők tollából: a Robin Hood elsősorban az ifjabb közönség számára készül, melyben a társulat három új fiatal tagja: Zoltán Áron, Brassai Tóth János és Tóth András egyetemi hallhatók kalandoznak együtt a sherwoodi erdőben. Ugyancsak új tag, Varga Zoltán a Játékszínben lép a miskolciak elé a Nő a múltból című színműben. Keszég László a tavalyi nagy sikerű Kopasz énekesnő után most Beckett Godot-ra várva című groteszkjével folytatja a sort. Az előbemutatókon nagy sikert aratott vígjáték, Az eltört korsó is további vaskos humorú bírósági tárgyalásokat ígér az új évadban.
A Miskolci Balett év eleji bemutatója Prokofjev Hamupipőkéje lesz, de repertoáron maradnak eddigi nagysikerű előadásai is.
A gyerekek számára is igazán sok program és előadás készül, így Szirbik Bernadett előadásában találkozhatnak Bagossy László darabjában A sötétben látó tündérrel, Örkény István Meseleveleit Molnár Sándor Tamás adja elő, de lesz operabeavató és interaktív táncjáték is.

Megújult a színház honlapja is. A korábbi www.mnsz.eu cím helyett ezentúl, a www.mnsz.hu címen érhető el a vizuális tartalomban gazdag és egyszerűen kezelhető, élménytárral bővült közönségbarát honlap, mely mostantól mobil eszközökön is könnyen elérhetővé válik.

A Shakespeare év keretében pedig minden hónapban a drámaíró egy-egy darabját fogadják örökbe miskolci képzőművészek, illetve művészeti általános- és középiskolák, hogy kiállításokat, előadásokat rendezzenek. Az első hónap témája A makrancos hölgy lesz, a kiállítás megnyitója augusztus 23-án 17:00 órakor lesz a Nagyszínház „fehér termében”.

Folytatódik a bérletárusítás!
A nyár elején már megkezdett, 2014/2015-ös évadra szóló bérletek árusítása augusztus 21-től folytatódik. A színház 18 premierrel várja a közönséget. Az érdeklődők a felnőtt bérletek közül ismét választhatják az 5+1 előadásra szóló Alap, a 8+1 előadásra szóló Ezüst, vagy a 9+2 előadásra szóló Arany bérleteket. Emellett gyermek, ifjúsági és kiskamasz bérletet is vásárolhatnak. A jegy- és bérletárak a tavalyi évhez képest nem változtak.
A tavalyi bérletek megújítására szeptember 12-ig van lehetőség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek