2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Elkészült a Zsóry Liget Mezőkövesden

Sikeresen lezárult Mezőkövesd Város Önkormányzatának pályázata, amelynek keretében új közösségi tér és egészségpark létesült a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő környezetében. Hangulatos tér és padokkal övezett sétányok, dísztó, játszópark, fitnesz eszközök, háromdimenziós aszfaltrajzok és Kneipp sétaút is várja a látogatókat a ligetben.

 A Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése című pályázati felhívásra beküldött, „Zsóry gyógy- és egészségpark fejlesztése” című projekt 884,21 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg Mezőkövesden. A fejlesztés összköltsége 909,25 millió forint volt, melyhez a város 25,04 millió forint önerőt biztosított.

A fejlesztés eredményeként egy olyan hangulatos, többfunkciós liget jött létre a fürdő környezetében, ahol kicsik és nagyok, családok, mozogni vágyók, a kikapcsolódást vagy a szórakozást keresők is egyaránt megtalálják a számukra megfelelő elfoglaltságot. A pályázat keretében a fürdő főbejárata előtt egy közösségi tér, a mellette található arborétum területén pedig egészségpark létesült. A park a gyógyhely egyediségét megőrizve olyan innovatív elemeket tartalmaz, amelyek egyaránt megteremtik az egészségturisztika és aktív pihenés lehetőségét.

A közösségi téren kellemes környezetben szökőkút, kényelmes padok, energia-kerékpárral hajtható látványelemek, sakk- és Petanque-pályák gondoskodnak a kikapcsolódásról. Háromdimenziós aszfaltrajzok és fotópont teszi izgalmassá a teret, emellett páraszínpadot, ajándékboltot, kávézót, illemhelyet is kialakítottak a helyszínen, valamint a projekten belül eszközbeszerzés keretében megvásárolt Segway-eket és bicikliket is lehet kölcsönözni. A liget megközelítését kulturált és rendezett parkolók segítik, valamint a két keréken érkezők részére fedett kerékpártárolót is kialakított az önkormányzat.

A beruházásnak köszönhetően immár egy egészségpark is fogadja a látogatókat, akik többféle mozgáslehetőség közül választhatnak, relaxálhatnak a hangulatos dísztó körül vagy sétálhatnak a padokkal övezett sétányokon is. A sportolni-vágyók használhatják az új rekortán futópályát és kültéri fitneszeszközöket, emellett kerékpár-meghajtású szökőkutak, Kneipp sétaút, gyógysétány, tanösvény, jógatér és thai chi mező is gondoskodik a testi, lelki feltöltődésről. A területen a családoknak játszópark kedvez a különböző korú gyermekeknek megfelelő játékokkal, továbbá egy egyedülálló növénytorony fény- és hangjátékkal és a matyó népművészet színvilágát idéző filagória is létesült.

A projekt célja volt a gyógyhely egyediségére épülő profil kialakítása, a turisztikai szezon meghosszabbítása, a szabadidő eltöltésére megfelelő terek biztosítása minden generáció számára, akár a fürdővendégek, akár a lakosság, akár az idelátogató turisták részére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…