2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Elkészült a vízvédelmi rendszer Sajópetriben

Március 28-án adták át az elkészült árvízvédelmi falat, vízelvezető rendszert és átereszeket Sajópetriben.
A mintegy 105,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a település életében, hiszen ezzel teljessé vált a község árvízvédelmi rendszere.

Ünnepélyes keretek között adták át március 28-án Sajópetriben az elkészült árvízvédelmi falat és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket.
A mazsorett csoport bemutatója, az óvodások és az iskolások műsora után elsőként Debreczeni Balázs polgármester köszöntötte a meghívottakat, majd bemutatta az elkészült beruházást.
Hangsúlyozta, hogy az elkészült védmű egy közös erőfeszítés komoly végeredménye, amelynek megvalósításában nagyon sok segítséget kapott a település.
Az átadó ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy bár a Sajó esetében kiszámíthatatlan, hogy mikor vonul le a folyón 2010-eshez hasonló árhullám, az elkészült beruházás ezentúl a lakosok életét és értékeinek védelmét nagyban segíti, biztonságérzetet ad a település lakóinak.
Az ünnepi gondolatok után Tállai András államtitkár és Debreczeni Balázs polgármester a kivitelezést végző cég képviselőjével együtt vágták át a gátnál kifeszített nemzeti színű szalagot.
Az ünnepség zárásaként az elkészült beruházást az egyházak képviselői áldották meg.

A település szempontjából nagyon fontos volt az új védmű megépítése: a meglévő árvízvédelmi töltés végétől a hídig tartó területen csak egy bevédetlen magaspart volt eddig, így az érintett szakasz magassága eddig jóval alacsonyabb volt a 2010-ben mért legmagasabb vízállásnál.

A tervek megvalósítására most lehetősége nyílt Sajópetrinek: egy újabb uniós támogatás elnyerésével mintegy 500 méter hosszan árvízvédelmi fal készült, amely az eddig mért legmagasabb vízállásnál 1 méterrel magasabbra épült.
Ez közvetlenül a település, a lakóingatlanok védelmét és a közút forgalmának biztosítását szolgálja majd újabb jelentős árhullámok idején.

Az árvízvédelmi fal vízzáró betonból és betonvasból készült. Maga a fal 30 cm vastagságú, mely egy 1,6 méter széles és 50 cm vastag vasbeton alapra támaszkodik.
A fal átlagos magassága 3,55 méter lesz, melyből a felszín fölé 1-1,4 méter került, a tetejét pedig 40 cm széles műkő párkány borítja.
A védmű megépítése előtt a kivitelező elvégezte a teherviselést végző alap megfelelő előkészítését is.

A csapadékvíz elvezetése érdekében a fal mellé egy zárt csapadék vízcsatorna rendszert alakítottak ki. A védmű környezetében a megfelelő talajelőkészítés után füvesíteni fogják majd a területet.
Az árvízvédelmi fal építésével – árvíz idején – megszűnik a településrész belvízének gravitációs bevezetése a befogadó Holt-Sajóba, ezért a falba 2 db zsilipes átereszt építettek be.  A beruházás részeként a lakóingatlanok mellett, az út szélére egy betonlábazaton álló sodronykerítés is épült.
Az új árvízvédelmi mű – amely különösebb fenntartási munkát nem igényel – csatlakozott a meglévő árvízvédelmi vonalhoz, teljessé téve ezzel a település védelmét a jövőben előforduló árvizek idején.
Az árvízvédelmi fal alkalmazásával a település védelmét egy költségtakarékos és a rendelkezésre álló területen megépíthető védmű szolgálja a jövőben.

A projekt része volt még a Szabadság utca mentén és a hozzá csatlakozó ingatlanok előtt a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése illetve a meglévő rendszer felújítása. Az utca bal oldalán egy egységes esésű burkolt csatornát építettek, míg a jobb oldalon betonfolyókát építettek be, amely víznyelő aknákon és zárt átereszen keresztül juttatja a burkolt csatornába a csapadékvizet.

Mint emlékezetes, Sajópetriben – a térség számos településével együtt – minden eddiginél nagyobb árvízzel kezdett megküzdeni 2010. júniusában. Mintegy 350 méter hosszan, a Sajó folyón átvezető híd és a meglévő árvízvédelmi töltés között, az árvízszint alatt lévő szakaszon 1,5-2 méteres nyúlgát építésére volt szükség ahhoz, nehogy a víz elöntse a települést.
A községet részben sikerült megvédeni az óriási víztömeg okozta pusztítástól, de a közút egy része víz alá került és néhány ingatlanban valamint a vízelvezető rendszerben így is jelentős károk keletkeztek.
A településen átvezető közútról a József Attila utcán keresztül terelték el a forgalmat, annak érdekében, hogy folyamatos legyen a közlekedés az árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolcára.  Az árhullám a talajvíz szintjét is megemelte a Sajóhoz közeli utcákban, így az árvízi védekezést szolgáló teherforgalom jelentős károsodásokat okozott az útfelületben: az út alapját jelentősen meggyengítette a víz, nyomvájús süllyedések, felületi beszakadások alakultak ki.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek