2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Éljen biztonságban, előzze meg a háztartásban keletkező tüzet! Kis odafigyelés, nagy biztonság!

Éljen biztonságban, előzze meg a háztartásban keletkező tüzet! Kis odafigyelés, nagy biztonság!

Az elmúlt hetekben megyénkben több olyan káresemény történt háztartásokban, amelyek figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethetők vissza, azonban kis odafigyeléssel megelőzhetők lettek volna. A tűzhelyen felejtett étel, a fűtőberendezésből kipattanó szikra, vagy a füstelvezető rossz állapota mind súlyos következményekkel járhat. A pusztító tűz percek alatt tönkre teheti otthonát, vagy akár súlyos sérüléseket, halált okozhat.

A háztartásban keletkező tüzek többsége emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, azonban odafigyeléssel és tudatos magatartással az esetek jelentős része megelőzhető. A tragédiák elkerülése, valamint biztonságuk érdekében az alábbi fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:

Amit a kéménytüzekről tudni kell:

A kéménytűz természetes folyamat, amely a füstelvezetőben lerakódott korom, vagy kátrány égése során jelentkezik.

Koromégés esetén a folyamat csak pár percig tart, ellenben a kátrányégés, amikor porkorom és kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad, több órán át is tarthat.  Az utóbbi során a felszabaduló hő akár a 800-1300 0C-ot is elérheti a lerakódott anyag mennyiségének függvényében.

A füstelvezetők közelében lévő éghető födém és tetőszerkezeti elemek, szigetelő anyagok a rendkívüli hő hatására izzásnak indulhatnak és meggyulladhatnak.

A fűtőberendezések, füstelvezetők okozta tüzek és balesetek, szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében az alábbiakra kell odafigyelnünk:

A nyílt lánggal működő fűtőberendezések telepítését minden esetben szakemberrel végeztessük, valamint tegyük lehetővé a készülékek és füstelvezetők rendszeres felülvizsgálatát!

A kátrány keletkezése csökkenthető és a kéménytűz megelőzhető, ha száraz fával tüzelünk, és folyamatosan biztosítjuk az égéshez szükséges levegő utánpótlást.
Gondoskodjunk a megfelelő oxigénmennyiség folyamatos utánpótlásáról, amely a tökéletes égés alapfeltétele, így csökken a kátrányképződés mértéke és nem keletkezik veszélyes mennyiségű szén-monoxid gáz sem!
Tartsuk tisztán a fűtőberendezések és füstelvezetők környezetét, közelükből távolítsuk el a gyúlékony, éghető anyagokat!
A fűtőberendezést csak a gyártó által meghatározott tüzelőanyaggal üzemeljük be, begyújtáshoz ne használjunk tűz és robbanásveszélyes folyadékot és ne égessünk műanyag hulladékot!
Ügyeljünk arra, hogy a fűtési rendszerben a víz keringése biztosított legyen, tegyük lehetővé, hogy a vegyes tüzelésű kazánból a felmelegedő víz távozhasson a fűtőtestek irányába. Biztonsági szelep beépíttetésével elkerülhetjük a fűtési rendszer károsodását, vagy a kazán felrobbanását!
Minden esetben fogadjuk meg a szakemberek tanácsait és kövessük a készülékek használati útmutatóiban foglaltakat!
Otthonunkban gondoskodjunk a friss levegő utánpótlásról, biztosítsuk lakásunk természetes szellőzését!
A balesetek kockázatának csökkentése érdekében, javasolt a szén-monoxid érzékelő használata. A készülék vásárlása során azonban figyeljünk oda a minőségére, ezért csak szaküzletből szerezzünk be ilyen terméket!

A főzés, mint tűzveszélyes tevékenység kiemelt veszélyforrásnak tekinthető otthonunkban, hiszen a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, súlyos következményekkel járhat.

A tűzhelyen felejtett étel túlhevül és meggyulladhat, lángra lobbantva először a tűzhely közelében található éghető anyagokat (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor), majd a lakás többi részét is. További probléma, hogy a tűz az elhanyagolt, tisztítatlan, nem tűzszakaszolt gépészeti aknákon továbbterjedhet, komoly károkat okozva a környező lakásokban is. Ezért ha elhagyjuk a lakást, szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Az égő olaj apró cseppekre bomlik, ami így lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában azonnal megszűnik. Ezt követően zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohányneműt dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tűzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését.

A háztartásban keletkező tüzek az alábbi néhány alapvető óvintézkedés betartásával megelőzhetők:

Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában, amellyel bármilyen jellegű tűz biztonsággal eloltható!
A konyhában tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül! A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, és a konyhák zsúfolt bútorozottsága a tűz továbbterjedésére jó lehetőséget biztosít!
Mellőzzük az ágyban történő dohányzást, és gondoskodjunk a dohánynemű megfelelő eloltásáról!

Tűz esetén, az alábbiak szerint járjunk el:

Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet a 105-ös, vagy az egységes 112-es segélyhívó számok valamelyikén. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni!
A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani!
A konyhában meggyulladt zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! A szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okoz és a tűz szétterjedését is segíti!
Legegyszerűbb megoldás az égő zsiradék, fedővel történő letakarása.
Elektromos berendezés vízzel történő oltását megkezdeni csak a hálózatról történő leválasztás után szabad!
Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után (kulccsal bezárni nem szabad)!
Kiabálással riasszuk a többi lakót!
Hagyjuk el az épületet!
Ha a lépcsőház sűrű füsttel telített, ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni. Csukjuk be a bejárati ajtót. Tájékozódás (látás) hiányában két emelet magasból sem sikerülhet a menekülés!
A meneküléshez semmilyen esetben se használjunk normál kivitelű személyfelvonót!
Gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzésről, a többi lakó biztonságos menekülése érdekében!

Várjuk a tűzoltókat, hogy a gyors beavatkozást megfelelő információval segítsük!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek