2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elismerésben részesült a Bükk Mentőcsoport

Köszönet a munkáért – a dunai védekezésben kiemelkedően teljesítettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek.
Személyesen köszönte meg a Bükk Mentőcsoportnak és a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagjainak az árvízi védekezésnél tanúsított helytállását Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok.
Az országos polgári védelmi főfelügyelő a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon mondott köszöntő beszédet. Hangsúlyozta, hogy a Bükk Mentőcsoport 2012-ben jött létre, mint speciális ismeretekkel és eszközökkel bíró, megyei mentőszervezeteket integráló alakulat. Megalakulása óta ez volt az első alkalom, amikor éles bevetésen vettek részt és bizonyították bátorságukat, kitartásukat. A csoport elsők között volt, akik a dunai árvízi védekezésnél segítséget nyújtottak, amivel bizonyították, hogy nemcsak a régióban bekövetkező katasztrófahelyzetek, és tömeges balesetek hatékony kezelésére alkalmasak. Tagjai Nagymaros térségében végeztek védekezési tevékenységet. Mintegy 3-4 kilométer hosszú védekezési szakaszon meglévő és új védművek kiépítése, megerősítése volt a fő feladatuk, de előfordult, hogy a mentett oldalon ellennyomó medencét kellett kiépíteniük. Az állomány több helyen részt vett szivattyúk felügyeletében, működtetésében, robotrepülős felderítésben, személy és védekezési anyagok szállításában, valamint lelki- és elsősegélynyújtásban. A mentőcsoport búvárainak embert próbáló feladat volt az átereszek és csatornák tömítése.

Dr. Tóth Ferenc külön kiemelte Kohánka István nyá. pv. ezredes tevékenységét, aki a Bükk Mentőcsoport parancsnokaként erős, felkészült csapatot fog össze. A parancsnok elmondta, jó volt látni az alázatot, a kitartást. Az éles bevetés megerősítette az összetartozást, a speciális képességekkel rendelkező csoport tagjai bátran hajtottak végre minden feladatot.

Demeter Ervin a megyei védelmi bizottság elnöke kifejezte háláját, amiért a borsodiak fáradtságot nem kímélve tették a dolgukat.

Lipták Attila tűzoltó ezredes hasonlóképp méltatta a csapat tevékenységét, valamint kiemelte, hogy büszke arra, hogy egy ilyen erős csapatot tudhat magáénak a megye.

„Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek