2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Elfogadták az edelényi költségvetés

„Sajnálatos módon évek óta csak azt tudjuk elmondani, hogy az előzőektől nehezebb év elé nézünk.” Röviden és tömören ez jellemzi az idei költségvetést, amelyet február 15-én alkotott meg a képviselő-testület. Az önkormányzatok központi támogatása évek óta csökken, ráadásul az is bizonytalan még, hogy a tavalyi árvízi védekezés költségeit megtéríti-e az állam. 2005 óta folyamatosan csökken az önkormányzatokat megillető állami támogatások mértéke, ez a tendencia idén is érvényesül. Egyrészt a megszűnő, másrészt a kisebbedő mértékű normatív hozzájárulások okozzák ezt. Idén közel 303 millió forint az az összeg, amely a központi költségvetésből juttatott támogatások és a jelenlegi önkormányzati feladatellátás tervezett kiadásai között mutatkozik.
A saját bevételek jelentős növelésére városunknak nincs reális esélye, hiszen a munkanélküliséggel sújtott és elszegényedett lakosságot újabb adókkal terhelni nem lehet, az iparűzésből származó adóbevételek alacsonyak. A gazdasági válság miatt pang az ingatlanpiac, ami az önkormányzat telekértékesítési lehetőségeit is beszűkíti.
Ahogyan négy évvel ezelőtt, most is felvetődik a kérdés, hogy ilyen kedvezőtlen körülmények között működő önkormányzatnak célszerű-e önként vállalt feladatokat is ellátnia, hiszen vannak olyan intézmények, amelyek működtetéséhez több tízmillió forintot kell városunknak biztosítania.
A kedvezőtlen kilátások ellenére önkormányzatunk végig kívánja vinni a már folyamatban lévő, uniós pályázatok révén megvalósuló projekteket: a belváros rekonstrukcióját, a Nefelejcs Óvoda fejlesztését, az intelligens iskolák kialakítását, a közművelődési intézmény élethosszig tartó tanulást segítő programját, a könyvtár és a tájház felújítását, a gimnázium bővítését és a polgármesteri hivatal szervezetfejlesztését. Az egyéb tervezett beruházások között szerepel a vízvédelmi rendszer rekonstrukciójára benyújtandó pályázathoz szükséges engedélyezési tervek elkészítése, a Katona József utca belvízgondjainak a rendezése és Sápi-patak medrének a kotrása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…