2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Együttműködés Miskolc és Debrecen között

A mai napon Kriza Ákos Miskolc polgármestere Debrecenbe látogatott, és közös sajtótájékoztatót tartott Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével.

Debrecen és Miskolc önkormányzata szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a turisztika, a gazdaságfejlesztés és a sport területén. Debrecen és Miskolc összehangolja a két város turisztikai kínálatát és azokat egy csomagban fogják népszerűsíteni. Az első közös lépés -a Wizz Air jóvoltából -a London-Luton és Debrecen közötti menetrend szerinti repülőjárat elindulása 2012 nyarán. A járat lehetőséget nyújt arra, hogy a térség iránt érdeklődő beutazó turisták ne csupán Debrecent, Hortobágyot és környékét, hanem Miskolcot, illetve az Észak-magyarországi Régió idegenforgalmi célpontjait is beillesszék útitervükbe.

Kriza Ákos a sajtótájékoztatón elmondta: Miskolcon már most is vannak fejlesztések Uniós pénzekből, de további  turisztikai attrakciók is tervben vannak. Elmondta azt is: a Debrecenbe repülővel érkező turistáknak közvetlen buszjáratot szeretne indítani Miskolc azért, hogy szervezetten lehessen elérni a borsodi megyeszékhelyet.

A két város a gazdaságfejlesztés területén is igyekszik megtalálni a kapcsolódási pontokat. Erre adhat lehetőséget a Debrecenben létrehozandó Kínai-Magyar Tiszta Energia Központ. Mivel a központ célja a megújuló, „tiszta energiát” biztosító technológiák fejlesztése, ehhez jól kapcsolódik például a Biogas – Miskolc Kft. tevékenysége, amely a nagyváros és az agglomeráció szennyvíziszap hasznosítására épül. Miskolcon a biomassza fűtőmű is elindult kísérleti jelleggel. 1100 lakást fűtenek ilyen módon. A geotermikus energia bekapcsolása komoly előrelépés a hagyományos energiaforrásoktól való függőség csökkentése érdekében.

Mindezeken túl a két város polgármestere megbeszélést folyatott arról, hogy Debrecen és Miskolc milyen szerepet tud vállalni a labdarúgó utánpótlás nevelésében és erre a munkára alapozva miképpen lehet a jövőben a hazai csapatokban a jelenleginél lényegesen több játéklehetőséghez juttatni a labdarúgó-akadémiákról kikerülő tehetséges fiatalokat. Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta:

Diósgyőr igazi labdarúgó bázis. Debreceni mintára Miskolc is szeretné létrehozni saját labdarúgó akadémiáját. Emellett regionális tornákat szerveznének, játéklehetőséget teremtve az utánpótlás korú játékosoknak. Cél: minél több saját nevelésű játékos az NB 1-ben. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és  Kriza Ákos, Miskolc polgármestere közös javaslatot tesz az MLSZ-nek, amelyben szerepelne többek között, hogy a kezdő csapatban kötelezően és adott arányban meghatározva, de szerepeltetni kellene saját nevelésű játékosokat is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…