2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Egyszerűsített foglalkoztatás

Egyszerűsített foglalkoztatással a vállalkozások alacsonyabb közteherfizetés mellett, alkalmi jelleggel alkalmazhatnak munkavállalót. Ez a foglalkoztatási forma a nyári hónapokban jellemzően a mezőgazdaság és az idegenforgalom területén biztosít lehetőséget a munkaerő bővítésre és munkanélkülieknek, másodállást keresőknek vagy a nyári szünidőben keresetre vágyó diákoknak is megkönnyíti a rövid távú munkavégzést.
Az alkalmi munka, a mezőgazdasági, illetve a turisztikai idénymunka elkezdéséhez elég a szóbeli megállapodás és a jogviszony bejelentése a NAV-hoz, melyet a munkáltató a munkavégzés megkezdése előtt, a 185-ös telefonszámon, vagy elektronikusan a 14T1042E adatlapon köteles megtenni. A felek megállapodása alapján azonban írásbeli munkaszerződés is köthető.

Az alkalmi munkavállaló ugyanannál a munkáltatónál legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapon belül tizenöt napig, egy naptári éven belül kilencven napig dolgozhat.

A munkabér a felek megegyezésétől függ, de alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százalékát, garantált bérminimum esetén annak 87 százalékát kell fizetni. A munkáltató az alkalmi munkavállaló után 1 000 forint, a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunkás után 500 forint, a filmipari statiszta alkalmi munkája esetén 3 000 forint közterhet köteles fizetni naponta.

Az alkalmi munkavállalót nem terheli személyi jövedelemadó előleg, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Fontos azonban, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás alapján nem válik biztosítottá a munkavállaló, így, ha egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személy, akkor a továbbiakban is fizetnie kell havi 6 810, vagyis napi 227 forintot. Ha a bevétel meghaladja a foglalkoztatás napjai számának és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2014-ben: 4.670 forint/nap) szorzatát, akkor a meghaladó részt a munkavállalónak munkaviszonyból származó bérjövedelemként kell feltüntetnie az adóbevallásban, és az erre jutó adót meg kell fizetnie.

A témában részletes tájékoztató olvasható a NAV internetes oldalán (www.nav.gov.hu), illetve további tájékoztatás kérhető telefonon a 06-40/42-42-42 számon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek