2024. 05. 11. szombat

Ferenc
1 EUR 388 HUF
1 GBP 451 HUF

Egyeztetett a megye a szakszervezetekkel

Szakszervezeti egyeztetés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat költségvetésről
Az idei költségvetésről egyeztetett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati szintű érdekegyeztető tanácskozásban február 16-án Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a szakszervezetek képviselőivel.
Az egyeztetésen részt vett Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Alapszervezetei Szövetségének megyei titkára, Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének megyei képviselője, Dr. Tarr Sarolta, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozó Demokratikus Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének megyei elnöke, Ducsai Lajosné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének megyei titkára, Kulcsár István, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Országos elnökségi tagja, megyei titkára.

Dr. Mengyi Roland
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: tavaly 2,2 milliárd forint volt a tervezett folyó költségvetési hiány. Az önkormányzat működését a folyamatosan bővülő intézményrendszer is megoldások elé állítja. Már most látni, hogy újabb intézményeket terveznek átadni a Megyei Önkormányzatnak. Dr. Mengyi Roland ismertette azt is: 7200 fő foglalkoztatása mellett, az intézményi gazdálkodás átlagosan, havonta 150-200 millió forint veszteséget termelt. Ezért döntött úgy a Megyei Önkormányzat, hogy a 2011. esztendő kizárólag a stabilizáció éve lehet.

Dr. Mengyi Roland beszámolt arról, hogy jelenleg, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat éves költségvetése 38 milliárd forint, amelyet 1,3 százalékos, nagyjából 500 millió forint folyó költségvetési hiánnyal terveztek. A hiányzó 500 millió forint a tervek szerint az ÖNHIKI által nyújtott forrásokból pótolható.

A költségvetés mellett több jogi lépés is történt: ez a központosított közbeszerzés létrehozása, és a kincstárrendelet megalkotása. Ez utóbbira az önkormányzat gazdálkodásának hatékonysága miatt volt szükség.

A költségvetéssel egyidejűleg benyújtottak egy intézmény integrációt előkészítő programot.

„Az, hogy az önkormányzatiság milyen helyzetben van, azt tudják, de hogy az ország milyen rossz helyzetben van, arról már keveset hallani” – figyelmeztetett Dr. Mengyi Roland, majd hozzátette: az elmúlt 8 évben jelentősen, csaknem 83 százalékra nőtt az államadósság. Emellett kijelentette azt is: „Piaci alapú gazdálkodást is kezdeményez az önkormányzat a saját vagyonával”. „Mindent meg fogunk ragadni, hogy akár gazdasági társasági formában, piaci alapon a megyében élőket foglalkoztassuk” – zárta helyzetértékelését Dr. Mengyi Roland.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati szintű érdekegyeztető tanácskozásban a szakszervezetek egyeztettek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vezetésével, és úgy nyilatkoztak, hogy figyelembe véve a Megyei Önkormányzat stabilitási és politikai terveit, támogathatónak tartják az idei költségvetés tervezetét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

125912
Kepes András a kétezres évek elején volt a lokálpatrióta „Vendégségben Miskolcon” programban a város vendége. Most, május 11-én azonban újra itt lesz …