2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

EGY ÚJ KEZDETE HERNÁDSZENTANDRÁSON

Egy újabb kapu nyílt ki Hernádszentandrás  előtt  a közösség gyarapodására. Hernádszentandrás komplex telep-programja keretében 137 milliót forintot költhetnek az elkövetkező 24 hónapban a falu komplex humán szolgáltatásának fejlesztésére. A program nyitórendezvényén március elsején  a részteletek is megismerhették a résztvevők.Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere arról beszélt:  nagyon kevés településnek adatik meg, hogy a közösség kovácsolására – a gyerekektől a nyugdíjasig – ilyen forrás álljon a rendelkezésre. Hernádszentandrás az elmúlt években bebizonyította : a leszakadás helyett a fejlődést választotta. Újra élet költözött  a településre, amit most tovább erősíthet ez a 24 hónapos program. A cél az, hogy a résztvevőkkel közösen kialakított igények alapján állítsák össze  a programot , ezért elkezdődött már a településen az interjúztatás , a személyes kommunikáció is.
A Hernádszentandrás komplex telep-programja alapgondolata: segítséget nyújtani  a szociális, közösségi, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási hátrányok felszámolására, enyhítésre.  Célul tűzték a felnőtt lakosság képzését a foglalkoztatási esélyek növelésre, a gyerekek tanulási lehetőségeinek megteremtését, a tehetséggondozást.  A helyi intézmények munkatársainak felkészítését a helyi programok sikeres megvalósítására és a tartós működtetésre.
A felnőttek képzése két részből áll majd: kompetencia fejlesztésből és szakképzésből. Olyan tudást  kapnak majd  a résztvevők, amely  családok mindennapi megélhetését, az életkörülmények javítását is elősegíti. Indítanak kőműves, hidegburkoló, betanított famegmunkáló, növénytartósító, háztáji állattartó képzéseket.
A program keretében kialakítják  a gyerekkel való rendszeres foglalkozást, a művészeti műhelyben történő foglalkoztatást,  a színjátszó műhely működtetését, a fotó is filmműhely létrehozását, a kulturális kirándulásokon való részvétel lehetőségét.
A szülőket is támogatják majd.  Mentorálják a családokat, önsegítő csoportokat hoznak létre, főzőversenyt, egészség és  környezetvédelmi napot szerveznek.
Hernádszentandrás komplex telep-programja  keretében alakítják ki a Csillag- Cserhaj Szolgáltatóházat és a Csillag Szolgáltató pontot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek