2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Edelény a megújulás kapujában

Hétszázmillió forintból újul meg idén Edelény belvárosa. Az uniós pályázatból és az önkormányzat hozzátett saját forrásából megvalósuló, „A megújulás kapujában” nevet viselő beruházás elemeit Molnár Oszkár polgármester (független) a keddi sajtótájékoztatóján mutatta be.

Az önkormányzat még 2009-ben nyújtotta be a pályázatát, amit a következő év elején hirdettek nyertesnek. A tavaly átadott, igaz, más pályázatból megépített belvárosi gyűjtőút már a nagyberuházás egyik lényeges elemének tekinthető. Emellett is mutatkoznak már a fejlesztés jelei, hiszen az önkormányzattal konzorciumba tömörült vállalkozások közül van olyan, amelyik hozzákezdett a munkálatokhoz.
A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően indulhat majd a teljes kivitelezés. Egészen pontosan a polgármester most a kormányhivatal válaszára is vár. Azt javasolta ugyanis Demeter Ervin kormánymegbízottnak, hogy az állam vásárolja meg a polgármesteri hivatal szintén felújítandó épületét. A gondolat abból indult ki, hogy az újonnan létrejött állami hivatalok szétszórtan helyezkednek el a járási székhelyen. Ezek egy épületbe és központi helyre kerülhetnének a javasolt módon. A polgármesteri hivatal az eladási árból felújítható földhivatali épületben kaphatna helyet.
Nehéz lenne tételesen felsorolni az összes elemet, de a belvárosban élők és az ottani szolgáltatásokat igénybevevők számára talán az a legfontosabb, hogy kicserélik a víz- és csatornahálózat, földbe kerülnek a légkábelek, a jelenleginél nagyságrendekkel több parkolóhelyet alakítanak ki, nő a zöldfelületek mérete, vadonatúj burkolatot kapnak az utcák és a járdák. Általában város lakosságát a polgármesteri hivatal mellett a könyvtár átalakítása érinti a leginkább. Az épület kibővítésével az ott tárolt dokumentumállomány elhelyezésének a gondja oldódik meg, de tágasabb és komfortosabb környezetet biztosítanak a könyvek között keresgélők, helyben olvasók vagy internetezők számára is.
A hamarosan induló belvárosi rehabilitáció és funkcióerősítés hangsúlyozottan csak az első ütem, mint a beruházás szlogenje is mondja, a megújulás kapuja. A második szakaszban ugyanis szeretnék az új gyűjtőútra terelni a 27. számú főút forgalmát, hogy ezzel a legszűkebb értelemben vett belvárosi rész sétálóutcává válhasson. A kastéllyal átellenben, a Bódva partján pedig telkeket alakítanának ki, ahová a műemlék által remélhetőleg fellendülő turizmust kiszolgáló vendéglátó, szállásadó és egyéb szolgáltató vállalkozások települhetnének.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…