2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Diósgyőri vár ügyben mi az igazság?

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Hubay György fideszes országgyűlési képviselőt valakik félrevezették, ugyanis a Diósgyőri várral kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján olyan szöveget olvastattak fel vele, amely egyetlen pontjában sem felelt meg a valóságnak. Hubay György az állította, hogy a vártól a közelmúltban elvont 1,5 milliárd forint a jelenlegi városvezetés hibája, mert nem írták alá idejében a vállalkozási szerződéseket.

 

Az állítás nem igaz, ugyanis a városvezetésnek még nem is volt mit és nem volt mi alapján aláírnia – sem pénzügyi sem jogi szempontból.

 

Ezzel a ténnyel Hubay Györgynek, mint a terület országgyűlési képviselőjének is tisztában kellene lennie, ha még sincs, az azt jelenti, hogy nem járt alaposan utána a témának, vagy éppen félrevezették.

 

Arra gondolni sem merünk, hogy éppen ő akarja félrevezetni a miskolciakat.

 

De lássuk a tényeket:

 

  • a 2018. évi határozatában a Kormány 10,191 milliárd forintot biztosított Miskolc MJV Önkormányzatának a Diósgyőri vár felújítására. A határozatban rögzítették, hogy a forrást az alábbi ütemezésben kapja meg az Önkormányzat: 2019. év: 2 milliárd forint, 2020. év: 4 milliárd forint, 2021. év: 4.1 milliárd forint.

(A támogatási eljárás úgy működik, hogy a kormányhatározat és a sikeres közbeszerzési eljárás után támogatói okiratot állít ki a Kormány, s ez alapján biztosítja a forrást. A hivatkozott kormányhatározatban megítélt forrásra támogatási okirat a mai napig nincs, a forrást az Önkormányzat immár második éve nem kapta meg.)

  • a 2018-as Kormányhatározatban foglalt forrás és a korábban megítélt források (5,7 Mrd Ft) ismeretében 2019. május 30-án indult el a Vár kivitelezésére az Európai Uniós értékhatárt elérő hirdetménnyel induló tárgyalásos közbeszerzési eljárás, amit az előző városvezetésnek nem sikerült eredményesen lezárnia. 2019. október 13-ig (az önkormányzati választásokig) nem sikerült eredményesen lezárni az eljárást, az utolsó tárgyalásos jegyzőkönyv alapján itt az ajánlattevők adtak már költségvetésre vonatkozó módosításokat, amelyeket részben az előző Holding vezetés el is fogadott. A megörökölt, hosszas előkészítést tartalmazó projekt esetében az új városvezetés eredményes tárgyalást folytatott le – áttervezés nem történt, költségcsökkentés igen, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya pedig a közbeszerzési eljárás szabályosságát jóváhagyó zárótanúsítvánnyal 2020. február 20-án lezárta a folyamatot. Ezen időponttól számítva lehet eredményt hirdetni, és köthető meg a szerződés abban az esetben, ha a forrás rendelkezésre áll.
  • a fentiekkel párhuzamosan Veres Pál polgármester 2020. január 23-án levélben tájékoztatta Gyopáros Alpár kormánybiztost a sikeres, árcsökkentő tárgyalásoknak megfelelően módosított költségszerkezetről, amelyre a megítélt források (a Modern Városok program és a GINOP forrásból származó 1.5 milliárd forint) kellő fedezetet nyújtanak, és a kivitelezés a projektekben előírt határidőig megvalósulhat.
  • Gyopáros Alpár kormánybiztos Veres Pál polgármester tájékoztató levelére válaszul 2020. február 20-án (tehát a jóváhagyó zárótanúsítvány kiadásával egy napon!!!) válaszlevelében tájékoztatott, hogy a kormányzat megvonja a vár felújítását célzó egyik összeget, a GINOP forrásból származó 1.5 milliárd forintot, azzal az indokkal, amiről a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya ugyanezen a napon kiadott zárótanúsítványában megállapította, hogy nem veszélyezteti a projekt megvalósítását.
  • Miskolc polgármestere február 26-án jelezte, hogy elkötelezett a projekt befejezése mellett, és azt is, milyen szerkezeti átalakítások mellett képzelhető el a projekt befejezése a megvont 1.5 milliárd forint hiányában. Veres Pál személyes egyeztetést kezdeményezett ennek az ellentmondásos helyzetnek a megoldására, a forrás visszaszerzése, vagy a támogatások újratárgyalásának érdekében. A találkozóra március 16-ra kapott a város vezetése időpontot a kormánybiztos úrtól.
  • a COVID19 járvány okán a március 16-i találkozó meghiúsult, a polgármester március 17-én levélben küldte meg az egyeztetésre szánt javaslatait Gyopáros Alpár kormánybiztosnak.
  • az elmaradt találkozót követően Veres Pál polgármester és Gyopáros Alpár kormánybiztos röviden telefonon egyeztettek a kialakult helyzetről
  • Mivel újabb két hétig nem érkezett válasz, április 2-án a polgármester – megerősítve a telefonban elhangzottakat – ismét levélben fordult a kormánybiztoshoz, amelyben újra tételesen feltette kérdéseit a teljes forrás folyósításával, a határidőkkel és a munka ütemezésével kapcsolatban, nyomatékosan felhívva a figyelmet arra, hogy a kormányzat még nem biztosította a vállalt forrásokat, a GINOP 1.5 milliárdját megvonta, amik hiányában (hiába a sikeres eljárás és tárgylás) a kivitelezői szerződés nem köthető meg.
  • a kormánybiztos április 7-én kelt levelében azt a tájékoztatást adta, hogy az egyeztetéseket majd csak egy kormányhatározat kiadása után tudják folytatni, mert a lehetséges projektvisszavonások kérdése több minisztériumot is érint, ami még kormányzati egyeztetéseket tesz szükségessé.
  • április 24-i dátummal megjelent a hivatalos kormányhatározat a GINOP forrás visszavonásáról, amelynek birtokában Veres Pál polgármester ismét levélben fordult a kormányzathoz, hogy a korábban leírtaknak megfelelően (immár a határozat birtokában) egyeztessenek a források folyósításáról és a vár fejlesztésének folytatásáról.

 

Itt tart ma az ügy. Sikeres költségcsökkentési tárgyalások alapján jóváhagyott közbeszerzési eljárás van, kivitelező van, előkészített szerződés van, támogatói okirat még nincsen, de ezt a polgármester írásban megkérte a kormánybiztos úrtól.

 

A fentiekből tehát pontosan látszik, hogy Veres Pál polgármester és az új városvezetés sikeresen, szabályosan, költséghatékonyan és eredményesen lezárta a közbeszerzéseket és 2020. február 20-a óta azt várja, hogy végre megkapja a támogatói okiratot és a forrást, amely alapján felelősen megköthető a vállalkozói szerződés és átadható a munkaterület.

 

Támogatói okirattal biztosított forrás nélkül egy ilyen volumenű munka felelősen nem kezdhető meg.

 

Látható tehát, hogy Hubay képviselő szerint már az is baj, ha egy városvezetés felelősen gondolkodik. Talán nincs is hozzászokva. Ezért történhetett, hogy az elmúlt két évben a 22 (mindösszesen!) parlamenti felszólalása során egyetlen egyszer sem hozta szóba Miskolcot és a Diósgyőri Vár fejlesztését.

 

A városvezetés bízik a kormányzattal való egyeztetések sikerében, a város teljesítőképességének határain belül mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés minél hamarabb elindulhasson, és Miskolc turisztikai kínálata újabb látványossággal bővülhessen.

Miskolc Megye jogú Város Önkormányzata

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek