2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Diósgyőri fejlesztések

MEGKEZDŐDIK A LOVAGI TORNÁK TERE ÉS A VÁSÁRTÉR ÉPÍTÉSE TOVÁBB FEJLŐDIK A DIÓSGYŐRI VÁROSRÉSZ IS

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projektjében tavaly ősszel átadták a megújult Függőkertet, idén nyár végén befejezik a Diósgyőri vár újjáépítését. E mellett pedig elkezdődik a Diósgyőri várhoz kapcsolódó újabb, turisztikai szempontból jelentős fejlesztés. A harmadik ütemben a Diósgyőri vár a lovagi tornák tere és a vásártér megépítésével bővül és válik teljessé.

„Miskolc egyik fő gazdasági húzóágazata egyre inkább a turizmus. Ezt mutatják a legfrissebb statisztikai adatok is”- állapította meg a köszöntőjében Dr. Kriza Ákos. A polgármester a KSH adatait ismertetve hozzátette:
2014 májusában újból az országos átlag feletti volt Miskolcon a vendégforgalom növekedés A külföldi vendégek száma 19%-kal, a  belföldi vendégéjszakák száma pedig  26%-kal növekedett az elmúlt esztendőhöz képest. Ez azt jelzi,- állapította meg a polgármester-, hogy nagyon sok tartaléka van még a városnak a turizmus fejlesztése terén, ami még fontosabbá teszi a Diósgyőr-Lillafüred komplex ökoturisztikai fejlesztést is.

A mintegy 2,7 milliárd forint összköltségű projektben, amelyből közel 2,3 milliárd forint a pályázati támogatás, már megújult a lillafüredi Függőkert és befejezéséhez közeledik a vár újjáépítése. Ezek mellett a projekt még két fő elemet tartalmaz: a Lovagi tornák és a Vásártér megépítését. Utóbbiakat a jelenlegi állás szerint 2015 első félévében már átadjuk a látogatóknak– mondta Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. – A készülő Lovagi tornák tere három oldalról védett, a Diósgyőri vár felé nyitott tér, ahol a kiszolgáló létesítmények mellett körülbelül 3 ezer néző is elfér. A tér kialakítása mintegy 790 millió, a vásártér pedig körülbelül 40 millió forintba kerül. A Lovagi tornák terén elhelyezésre kerül egy mobil színpad is, melynek hátterét, díszletét minden esetben a négy saroktornyos vár adja, továbbá a projekt keretében beszerzésre kerülő mobil lelátók, mobil székek elhelyezésével növelhető az ülőhelyek száma, tehát igazán nagy rendezvényeknek is otthon adhat majd a Diósgyőri vár és környezete – tette hozzá Lengyel Katalin.

Az építkezésről, az ütemezésről a közbeszerzésen nyertes kivitelező cég, a Zeron Zrt. vezérigazgatója a következőt mondta:
Igazán örömmel tölt el, hogy cégünk nyerte el a Lovagi Tornák tere és a Vásártér építését, és ezzel a kiemelt projekt diósgyőri felét komplexen mi valósíthatjuk meg. A Diósgyőri vár rekonstrukcióját kihívásnak tekintettük, hiszen ma országos szinten egyedülálló az építés, a rekonstrukció mértékére tekintettel. A Lovagi Tornák tere és a Vásártér megépítése is komoly munkaszervezést kíván meg, mivel több nagyméretű épületszárny egyidejű, ütemezett építéséről van szó. A közbeszerzés útján elnyert kivitelezést, mely 827 millió forint összértékű, 260 nap alatt kell megvalósítanunk. Az ütemezés tekintetében annyit mondhatok, hogy folyamatos munkát tervezünk, csakúgy, mint a várnál. A lakók türelmét kérjük továbbra is az építkezés mértékére tekintettel; természetesen a zavartalan közlekedést a vásártér építése alatt is biztosítjuk a Haller György utca lakóinak. A várban megrendezésre kerülő rendezvényekre is tekintettel leszünk munkánk során.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt elszámolható fejlesztési költsége 2.714.459.160 Ft, melynek vissza nem térítendő támogatástartalma 2.272.384.272 Ft, amit az Európai Unió és a Magyar Állam biztosít. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 442.074.888 forinttal járul hozzá a fejlesztések megvalósításához

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek