2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Csütörtöktől hóügyelet

Hóügyeletet működtet 2018. november 15-e és 2019. március 15-e között Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok megszervezéséhez kapcsolódva.

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a hóügyelet vezetőjének irányításával működő diszpécserszolgálat koordinálja. A téli útüzemeltetés gépi feladatait – a közutak síkosságmentesítő anyaggal történő szórását és a hó eltakarítását – a MIREHU Kft. végzi 6 speciális, tolólappal felszerelt szórógéppel.

Az elmúlt téli időszak tapasztalatai alapján szükségszerűvé válhat további munkagépek bevonása a téli útüzemeltetés feladatok ellátása során. A nagyobb havazással járó időszakokban további 8 nagy és 8 kompakt kotró-rakodógépet tud munkába állítani a Miskolci Városgazda NKft., így szükség esetén összesen 22 gép áll rendelkezésre.

A hóeltakarítási munkát elsődlegesen a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől beérkező információk alapján szervezi meg a hóügyelet diszpécserszolgálata. A munkaszervezésben elsőbbséget élveznek a nagy forgalmú, a közösségi közlekedéssel érintett utak és az autóbuszvonalak, ezek síkosságmentesítését követően kerül sor a gyűjtő utakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra és a díjköteles felszíni parkolókra. A közterületek és városi díjköteles parkolóhelyek kézi síkosságmentesítését szintén a Miskolci Városgazda Kft. végzi a saját állományú munkavállalói mellett a közmunkaprogram keretében foglalkoztatott munkatársakkal és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel. A munkák sorrendjének kijelölésekor elsőbbséget kapnak a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák, valamint a villamos- és buszmegállók.

A munkavégzések során a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagokat használnak fel, így a főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein – az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően – útszóró só és homok keverékét.

Novemberben összesen 130 helyszínre szállítanak ki síkosságmentesítéshez használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket, amiket elsősorban jól megközelíthető és forgalmas csomópontokban helyeznek el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ miskolci kirendeltségének időjárás előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést.

A hóügyelet diszpécserszolgálata november 15-től fogadja a lakossági bejelentéseket a

+36 (70) 685 2000 telefonszámon, vagy a hougyelet@varosgazda.hu email címen.

Ingatlantulajdonosok kötelezettségei

Az ingatlantulajdonosok, bérlők és üzemeltetők számára Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendelete kötelezettségként írja elő az ingatlannal határos közterület tisztántartását, amely vonatkozik a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is. A rendelet szerint az ingatlan használója köteles az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 méteres területsávot tisztán tartani, vagy tisztántartásáról gondoskodni. Ez a kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra és annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, dísz- és egyéb burkolatokra a közút szegélyéig terjedően. A rendelkezés értelmében nem tehető különbség családi házas (pl. kertvárosi) és társasházas övezetek között.

A fotó illusztráció.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek