2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Csődhelyzet az egészségügyben – veszélyben a betegek ellátása is

Csődhelyzet az egészségügyben – veszélyben a betegek ellátása is

Csődhelyzet az egészségügyben – veszélyben a betegek ellátása isA 2009. április 1-től bevezetett új egészségügyi finanszírozási rend a kórházaknak a második félévtől havonta legalább 10-15%-os bevételcsökkenést okoz, ami éves szintre vetítve akár 850 millió forint kiesést is jelenthet.

Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnökeként a fenntartói oldalt képviselve Dr. Nagy Kálmánnal, a Fidesz egészségpolitikusával, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagjával tartott sajtótájékoztatót a megyei önkormányzaton. Két konkrét kérést fogalmaztak meg, amelyet ha nem teljesít a kormány, összeomolhat a kórházfinanszírozás, veszélybe kerülhet az ellátás.

Dr. Ódor Ferenc szerint hagyományos problémáról beszélünk, hiszen az egészségügy finanszírozása évek óta komoly probléma a kormány számára. – Lassan az önkormányzatok fenntartók helyett finanszírozókká válnak, hogy biztosítsák a kórházak működőképességét. Csakhogy a kormány a fenntartói feladatokra sem ad elegendő pénzt. A 2009. április 1-től bevezetett új egészségügyi finanszírozási renddel kapcsolatban Ódor elnök úr nyílt levélben kereste meg Dr. Székely Tamás egészségügyi minisztert, amelyben tudatta vele, hogy az új finanszírozási forma következményeként zavar állhat be a kórházak működőképességében, számos esetben csődhelyzet alakulhat ki. – Ráadásul úgy vontak, vonnak el megint komoly pénzeket a kórházaktól, hogy azt az ez évi költségvetés összeállításakor a megyei önkormányzatok még nem tudhatták, így készülni sem lehetett rá – tette hozzá Ódor Ferenc.

Dr. Nagy Kálmán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályának osztályvezető főorvosaként is rávilágított a mostani finanszírozás tarthatatlanságára. Mint elmondta, az megengedhetetlen, hogy a finanszírozás miatt daganatos gyermekek kerülnek várólistára. Ugyanis a várakozás a kisgyermek gyógyulási esélyeinek jelentős romlását is okozhatja. Ennek elkerülése érdekében két konkrét dolgot kérnek a minisztertől: az új finanszírozási forma azonnali felfüggesztését, és helyette olyan bevezetését, amely nem veszélyezteti a kórházak létét, és másodsorban a gyógyítás szabadságát. Jelenleg a daganatos, azonnali beavatkozást igénylő betegek közül sokan várólistára kerülnek, de vannak már olyan kórházi osztályok is, ahol csak két hétre van meg a gyógyszerkeret. Mi történik azzal, akinek a harmadik héten kellene a gyógyszeres kezelés, vagy akinél azonnali kezelés kell – tette fel a kérdést Dr. Nagy Kálmán.

A válaszlevél, amelyet a nyílt levélre küldött a Minisztérium, kissé cinikusan jobb gazdálkodásra szólítja fel az önkormányzatokat, de a lényegi kérdéssel nem foglalkozik. – Eddig is varázslók voltunk, hogy működtetni tudtuk a kórházakat, viszont most elvették a varázspálcát is. – tette hozzá Ódor Ferenc. – Jelen helyzetben nem tehettünk mást, mint addig kérdezünk a Minisztériumtól és a kormánytól, amíg valaki komolyan veszi a kialakult helyzetet és érdemi választ ad rá. Ha ez nem történik meg, akkor bizonytalanná válik az ellátás, és ahogy azt a nyílt levélben is jeleztem, az őszre várható kórházcsődökért az önkormányzatok nem vállalják a felelőséget. Az egyértelműen a kormányt és a minisztériumot terheli – mondta Ódor Ferenc.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek