2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Csillagpont és hihetetlen egészségügyi beruházások…

…valósulnak meg nálunk mondta Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke amikor bejelentette  Csillagpont Kórház kivitelezési munkáinak elkezdését.

Való igaz, hogy húzódott az ügy, sokan már nem is hittek benne, de már van aláírt kivitelezési szerződés, és ha valaki kinéz az ablakon, akkor saját szemével is láthatja, elkezdődött a 11 milliárdos projekt.
A beruházás eredményeként az intézmény a régió progresszív ellátási centrumává válik, a jelenlegi pavilonrendszerűből gazdaságosabban, célszerűbben működő, modern tömbkórház jön létre. A kivitelezést a Magyar Építő–HUNÉP Konzorcium nyerte el. A Csillagpont központi épülete a tervek szerint 2012. október végére készül el, ezt követően kerül sor az ideggyógyászati épület rekonstrukciójára, majd a sebészeti tömb átalakítására. A projekt befejezését 2013. június 30-ra tervezik.

dr.Csiba Gábor főigazgató főorvos vette át a szót az elnöktől, aki a szakmai feladatokról beszél:- csillagpont-elnevezés nem csupán az építészeti kialakításra utal, hanem egy megyei illetve regionális, egészségügyi szakmai és informatikai hálózat létrehozására is, melynek középpontjában a kórház áll. Az intézmény területén kevesebb épületben, összességében mintegy négyezer négyzetméterrel kisebb területen folyik majd a gyógyítás – viszont sokkal hatékonyabb és korszerűbb körülmények között.

Az új, több szintes központi épülettömb a kórház korábbi parkjának a helyén épül fel, tetején helikopter-leszállópályát alakítanak ki. A központi épületben kap majd helyet egymás mellett a koraszülött-újszülött ellátás, az ortopéd-sebészet, a radiológia, a fül-orr-gége-szemészet, a sürgősségi osztály, a szülészet-nőgyógyászat, és más ellátások. A környező épületeket – sebészet, belgyógyászat, idegosztály, főépület – felújítják, ezeket zárt folyosók kötik majd össze a központi épülettel. Lapunk kérdésére – hogy mi lesz az üres hét éplettel – a főorvos azt válaszolta: A jelenlegi főépület funkciója megváltozik, a kiürített épületek pedig más, kórház-közeli, humán funkciókat kapnak, így van már a pályázatban is. Szolgáltatóház, konferenciatermek, hotelszolgáltatás lesz többek között az épületekben.

Két másik fontos, egészségügyi beruházás 2,1 milliárdból

Az elnök és a főigazgató főorvos arról is beszámolt, hogy két másik fontos fejlesztés is lesz a megyei kórházban. Mintegy négyszáz millió forintból, 90 százalékos uniós támogatással megújul az intézmény koraszülötteket ellátó centruma, melynek következtében akár 50 százalékkal is csökkenhet a koraszülöttek halálozási aránya. A projekt alapvető célja, hogy megteremtse a régióban a korszerű, költséghatékony módon működő PIC III. ellátást. Ilyen az Európai Unióban sincs.
A másik projekt az Észak-magyarországi onkológiai ellátásban jelent fontos fejlődést. A régió öt kórháza – MISEK Kft., Mátrai Gyógyintézet, egri Markhot Ferenc Kórház, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház – a B.-A.-Z. Megyei Kórház konzorciumi vezetésével, összesen mintegy másfél milliárd forint értékben bővítheti onkológiai eszközparkját, és 103 millió forint értékben hajthat végre infrastrukturális beruházásokat. Ezen belül a B.-A.-Z. megyei kórházban megvalósuló fejlesztések teljes költségkerete mintegy 1,2 milliárd forint, 90 százalékos, uniós támogatással. Az önerőt az önkormányzat finanszírozza.

Kép és szöveg: OBE

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek