2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Cáfol a Miskolci Egyetem Rektora

Prof. Dr. Torma András nyílt levélben tiltakozik a rektori pályázatát érintő valótlan állítások miatt
Dokumentumokkal és a hatályos jogszabályok ismertetésével igazolja alkalmasságát Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem napokban kinevezett vezetője, miután a sajtóban megjelent híresztelések szerint nem rendelkezik a rektori cím betöltéséhez szükséges besorolású, államilag elismert nyelvvizsgával.

Az egyetem honlapján közzétett, az intézmény oktatóihoz és hallgatóihoz intézett nyílt levelében visszautasítja a vádakat, és jogi lépéseket is kilátásba helyez az egyetem jóhírének és személyiségi jogai védelmének érdekében.
Áder János államfő 2013. augusztus 15-i hatállyal bízta meg Prof. Dr. Torma Andrást a Miskolci Egyetem vezetésével, miután a Professzorok Tanácsa, valamint a Miskolci Egyetem Szenátusának többsége támogatta az intézményben három évtizede oktató, nemzetközi szaktekintélyű, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel rendelkező jogtudós rektori pályázatát. Ezt követően több média is beszámolt arról, miszerint Torma pályázata nem volt megfelelő, mert nem rendelkezik a pályázathoz szükséges besorolású, államilag elismert nyelvvizsgával.
Prof. Dr. Torma András az Egyetem honlapján mai napon közzétett nyílt levélben visszautasítja a méltatlan vádakat, mint fogalmaz „nem engedheti tovább, hogy a felsőoktatási intézmény szakmai hírnevét személyes ambícióktól fűtött gyalázkodások csorbítsák”. A rektor levelében rámutat, 1991-ben, nyelvvizsgájának honosításakor a hatályos 3/1980 (X.25.) MM rendelet 10§ (3) bekezdés b pontjának megfelelve az Állami Nyelvvizsga Bizottság nem csupán az Ausztriában végzett nyelvi kurzus befejezését igazoló oklevelet vizsgálta, hanem a budapesti Rigó utcában működő központban vizsgát is tett. Torma András szerint ezzel a ténnyel a rektorválasztás tisztaságát megkérdőjelező személyek is tisztában vannak, ezért az egyetem jóhírének és személyiségi jogainak védelme érdekében a szükséges jogi lépéseket is megteszi.
A Rektor a továbbiakban a nagy múltú egyetem mindennapjait és jövőjét érintő feladatok végzésének kívánja szentelni figyelmét.
– vége –

Prof. Dr. Torma András az Állam- és Jogtudományok kandidátusa, 1995-ben Ph.D fokozatot szerzett, 2002-ben habilitált. 1984 óta a Miskolci Egyetem oktatója, 1995-től az egyetem Állam- és Jogtudományi karának tanszékvezetője, 2004-től dékán-helyettese, 2007-tól intézetigazgatója, majd 2012-től a Kar Dékánja. Több mint 200 publikációja közül számos, egyetemi és főiskolai tankönyv is található. Idegen nyelven több mint 17 publikációja jelent meg, melyek között két német és két angol nyelvű tankönyv is szerepel. Prof. Dr. Torma András több mint kétszáz, a tudományos fokozat megszerzését követően pedig mintegy nyolcvan tudományos előadást tartott, tizennégy alkalommal idegen nyelven. Tudományos, közéleti tevékenységei például (a teljes lista az egyetem honlapjáról elérhető): az MTA Köztestület tagja, az Európai Jogakadémia tagja, a Jogi Informatikai Társaság alelnöke, a la Federation Internationale pour Droit Europeen alapító tagja, az IM Jogi Szakvizsga Bizottság cenzora, az Országos Közigazgatási Szakvizsga Bizottság tagja, a Magyar Közigazgatási Kar tagja, a Közigazgatási Kodifikációs Bizottság tagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek