2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Bringázz a tudásért!

Újabb értékekkel gazdagodott a Miskolci Egyetem a „Bringázz a tudásért! Környezetbarát közlekedés a Miskolci Egyetemen” című projekt megvalósításával. A fejlesztés során új kerékpárutak, kerékpártámaszok és -tárolók létesültek a campus területén. Így az új kerékpárút-hálózaton a bringával érkezők számára az intézmény fő oktatási, kulturális, sport és egészségügyi szolgáltató helyei, nagy tömegeket vonzó rendezvényei a jelenleginél gyorsabban és biztonságosabban válnak elérhetővé. 
Az egyetem infrastruktúrát érintő fejlesztései sorában kiemelt jelentőséggel bírt a kerékpáros közlekedés biztonságos feltételeinek megteremtése. A projektet ténylegesen felmerült igények és hosszabb távú célok egyaránt életre hívták, melyek közül kiemelt figyelmet érdemelt a környezetvédelem, valamint a környezet- és egészségtudatos közlekedés népszerűsítése, ezzel párhuzamosan a gépkocsiforgalom és a környezeti terhelés csökkentése a területen.
Az új kerékpárutak a campus valamennyi szegletébe, minden jelentősebb tanulmányi, kulturális, sport vagy éppen egészségügyi létesítményéhez elvezetnek. Az összesen 2 km hosszú úthálózat tehát – amely részben új kialakítású, részben a meglévő közúthálózatra épült – átfogja az egész Egyetemvárost. Két helyen csatlakozik a Miskolctapolcára vezető kerékpárúthoz, így részévé vált a város meglévő kerékpárút-hálózatának, vagyis újabb utak kapcsolják a Miskolci Egyetemet a városhoz, a projekt tehát még tovább erősítheti az egyetem és az egyetemnek otthont adó város egységét.
Az egyetem az új fejlesztéssel mind a közlekedés, mind a kerékpár-elhelyezés terén jobb, kulturáltabb lehetőségeket teremtett a kerekezni vágyóknak, de azoknak is, akik eddig még nem kötelezték el magukat az egészségesebb és környezettudatosabb közlekedés mellett. A Miskolci Egyetem határozott célja ugyanis, hogy még népszerűbbé tegye a kerékpározást. A beruházással elválaszthatatlanul összefonódott a „Bringázz a munkába” elnevezésű kerékpáros szemléletformáló kampány is, melynek célja a munkába és egyetemre járók motiválása, hogy vezetés helyett inkább válasszák a kerékpárt munkába járáshoz, így támogatva a felelős közlekedést.
A kerékpározás ösztönzésének egyik legfontosabb módja a megfelelő tárolás biztosítása, ennek érekében az új közlekedési útvonalon kényelmes kerékpártámaszok, fedett tárolók épültek, sőt – az E/1-es és az E/2-es kollégiumoknál – zárt tárolókat is kialakítottak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek