2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Borsodban a csúcson : TOP 100 és jövő tervei

Fejlesztési elképzeléseik a megyei tervezés részére történő beküldésével segíthetik megyénk, hazánk gazdasági pozíciójának az erősítését –  szólt a 2014-20 közötti uniós finanszírozási ciklussal kapcsolatos munkáról dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a szerda délután, a Hotel Palotában megrendezett TOP 100 bemutatón.

A  megye 100 legjelentősebb vállalatát mutatja be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), az Észak-Magyarország napilap és a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságának az együttműködésében elkészült kiadvány.



A vendégeket a szervezők nevében Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntötte. Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere üdvözölte a 100 legnagyobb cég képviselőjét és méltatta tevékenységüket.

Az előadások sorát dr. Mengyi Roland kezdte.  Emlékeztetett rá, hogy az unió fejlődési motorja a jövőben Kelet-Közép Európa államai lesznek, ezen belül is Magyarország. Nagyon valószínű, hogy ebben nagy szerepe lesz Felső-Magyarországnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megyének. A jövő tervezéséhez szükséges ismerni, hogy honnan indultunk és hol tartunk. Az OECD biztató nemzeti adatai után a megyeieket ismertette a közgyűlés elnöke. 2010. I. félévéhez képest 3000-rel nőtt megyénkben a regisztrált vállalkozások száma, ami a bizalom jele. Az ipari termelés értéke, volumene, az építőipar, a kereskedelem ugyancsak bővült. A munkanélküliség a 2010-es kormányváltás időszakában közel 20 százalékos volt, az idei harmadik negyedévben viszont 11,3 százalék, ami óriási eredmény. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta 2012. harmadik negyedévében 42,9 százalék volt, most pedig 46 százalék, ami a munkahelyek bővülését jelzi!

A közgyűlés elnöke a következő uniós fejlesztési ciklussal kapcsolatban alapelvéként elmondta, hogy a rendelkezésre álló források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani. Most zajlik a megyei területfejlesztési program elkészítése, amely fontos része a támogatandó projektek gyűjtése.  A fejlesztési koncepció átfogó célja a foglalkoztatás bővítése, a gazdaság és vállalkozások versenyképességének a javítása, a társadalom alkalmazkodó képességének javítása, a térségi együttműködés ösztönzése, a természeti és kulturális erőforrások hatékonyabb, fenntartható hasznosítása.

A források lehívásához sok jó projektre van szükség. „Alá kell tudni támasztani projektekkel, miért is gondoljuk, hogy nagyon sok pénzt el tudunk költeni a megye gazdasága és az itt élők érdekében!”- hívta fel a vállalkozók figyelmét a projektgenerálás fontosságára dr. Mengyi Roland.

Pankucsi Zoltán
, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a GDP növekedés a vállalkozók munkájának az eredménye. Kiemelte, hogy az adópolitikának a gazdaságpolitikai célokat kell szolgálnia. Ez Magyarország esetében a túlzottdeficit eljárás megszüntetése volt, sikerült elérni, s vigyázni kell rá, hogy elkerüljük a visszacsúszást. Az erőteljes intézkedések meghozták eredményüket. Beállt az adóstruktúra. A cél a meglévő adórendszer minél jobb működtetése, a gazdaság fehérítése, a befektetések ösztönzése.

Szalayné Ostorházi Mária, a NAV regionális igazgatója szólt az adóbevételekről, valamint azok szerepéről az állam működésében. Az adózókkal partneri együttműködésre törekednek, emberibb hangot igyekszik megütni a hivatal- mondta.

Dr. Olasz András,
a NAV megyei igazgatója a megye gazdasági teljesítményét értékelte a 2009 -től napjainkig. Összegezve elmondható, hogy az akkori jelentős visszaesést követően 2010 ben beindult a növekedés, ami mára már egyértelmű adatokkal támasztható alá. A nagyvállatok nem csak az exportot, hanem a belföldi értékesítést is növelni tudták.

Javier Gonzalez Pareja,
a magyarországi Bosch csoport vezetője magyar nyelven tartotta előadását. Szólt az elmúlt évek innovációs fejlesztéseiről, a technika, amely az embert szolgálja. A cégcsoport az elmúlt két évben 2200 új munkahelyet hozott létre hazánkban, amiért megkapták a 2012. év  munkahelyteremtője címet. Ebből tavaly 500 fővel, aminek több, mint a fele Miskolcon valósult meg. A faipari megmunkáló kisgépek gyártása további 300 munkahelyet jelenthez a városban 2016-ig. „A Bosch egyre inkább integrálódik Miskolc városába”- jelentette ki a cégcsoport vezetője.


Bihall Tamás,
a BOKIK elnöke ugyancsak méltatta a TOP 100 cégek tevékenységét, a szakoktatástól a sport és kulturális támogatásokig jelen vannak a megye életében. Miközben gazdasági társaságok száma nőtt, a kényszervállalkozásoké csökkent. Szolgalmazta a beszállítói kapcsolatok bővítését, az agyelszívás megállítását. Minderre jó lehetőséget lát a dr. Mengyi Roland által felvázolt fejlesztési elképzelésekben.

A TOP 100 Gazdasági Díjat a miskolci székhelyű Betatherm Kft. nyerte. Az elismerést  Bihall Tamás és dr. Mengyi Roland adta át Bányai Zoltánnak, a Bétatherm Kft. alapító ügyvezetőjének.

A rendezvény zárásaként átadták a cégek képviselőinek a kiadványt. A hozzáadott érték alapján 2012 legjelentősebb megyei vállalkozása a Jabil Circuit Magyarország Kft., 2, Borsodchem Zrt., 3., ÉMÁSZ Csoport. A nettó árbevétel alapján: TVK Nyrt., Borsodchem Zrt., Jabil Circuit Magyarország Kft. a sorrend. A foglalkoztatottak létszáma alapján pedig:  Jabil Circuit Kft., Borsodchem Zrt., Robert Bosch Energy and Body Systems Kft..

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek