2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Borsod megye szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait

Kína harmadik leggazdagabb tartományával
A megye szándéknyilatkozatot írt alá Shandong tartománnyal
A mai napon a Kínai Népköztársaság harmadik leggazdagabb – az ország dinamikus gazdasági növekedésében kulcsszerepet betöltő – tartománya, Shandong hazánkban tartózkodó hivatalos delegációja és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés képviselői tárgyalásokat folytattak a tartomány és a megye közötti jövőbeni befektetési, kereskedelmi, ipari, kulturális és oktatási együttműködési lehetőségekről
.

 

A tárgyalások értelmében a kínai és a magyar fél kiemelt hangsúlyt fektet a jövőben a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok bővítésére, a tőkebefektetések növelésére és a beruházások elősegítésére. Ennek megerősítésére a tárgyaló felek szándéknyilatkozatot írtak alá a mai napon, Miskolcon. „E magas rangú tisztségviselőkből álló delegáció érkezése Borsod megyébe tükrözi a hazánk iránti befektetői bizalmat a távol-keleti ország részéről” – mondta el az aláírási ceremónián Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.
A Dr. Mengyi Roland meghívására hazánkba érkező shandongi delegáció, a két fél közötti gazdasági és kereskedelmi partneri kapcsolatok létrehozásának szándékával folytatott tárgyalásokat a megyei közgyűlés vezetőivel. A megbeszéléseken részt vettek a Kínai Nemzetközi Kereskedelem Ösztönzési Tanács (CCPIT), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének képviselői is.
„A mindkét fél számára előnyöket biztosító partnerség kialakítása összhangban van a magyar diplomácia azon törekvésével, hogy a kínai-magyar kapcsolatok gazdasági, kereskedelmi és kulturális szinten is egyre gyümölcsözőbbek legyenek” – mondta el Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, hozzátéve: „A megye gazdaságában kulcsfontosságú a vegyipar. Az ágazat jelentősége tovább nőtt annak eredményeképpen, hogy a shandongi központú Yantai Wanhua megvásárolta a BorsodChemet és további beruházásokat, illetve fejlesztéseket valósított meg, jelentősen javítva ezzel térségünk gazdasági és társadalmi helyzetét. Bízunk abban, hogy a Shandong tartomány delegációjával folytatott tárgyalásaink megteremtik a jövőbeni, hasonlóan sikeres közös együttműködések alapjait a gazdaságfejlesztés, a befektetés-ösztönzés, illetve a tudomány és a kultúra területén.”
„Örömmel tölt el bennünket, hogy a Kína egyik vezető ipari és termelési központjának számító Shandong tartomány megbízásából Magyarországra látogathattunk” – tette hozzá Cui Yuechen, a delegáció vezetője, Shandong Tartomány Népi Kongresszus Állandó Bizottságának alelnöke. „Delegációnk személyes tapasztalatokat szerzett Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági életéről és infrastruktúrájáról, s ezek, illetve a magyar partnereinkkel folytatott tárgyalások alapján, kiváló lehetőségeket látunk a középszintű gazdasági és kereskedelmi, valamint kulturális kapcsolatok további erősítésére, amelyekre a BorsodChem, Kína legnagyobb kelet- közép-európai befektetése is jó példa” – jegyezte meg.
Néhány fontos adat Shandongról:
•    596 milliárd amerikai dollár értékű bruttó hazai összterméke (GDP) alapján Kína harmadik leggazdagabb tartománya; GDP-je több mint négyszerese Magyarországénak;
•    népessége 96 millió fő (összehasonlításképpen, Németország lakossága 82 millió fő);
•    a tartomány híres szülötte az egyik legismertebb keleti bölcs, Konfucius; Shandong az ősi kínai kultúra és a hagyományos konfucianizmus bölcsője;
•    a tartomány ad otthont számos jelentős nemzetközi kínai vállalatnak és jól ismert márkának, itt található többek között a Tsingtao sör, a háztartási készülékeket gyártó Haier, és a BorsodChem anyavállalata, a Yantai Wanhua központja is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek