2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Biztonságosabb lesz a 37-es út főút

Folyamatban van a közutak felújítása Szerencs és Tokaj térségében: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából előkészítés alatt áll a körzet egyik legfontosabb közlekedési útvonala, a 37-es főút korszerűsítése. Várhatóan több szakaszon megerősítik a burkolatot, és – többek között – új kerékpáros-útszakaszokat is kiépítenek. Az előkészítést döntő részben az Európai Unió finanszírozza.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy a szerencsi 2,4 km hosszú átkelési szakasz folyamatban lévő átépítésével párhuzamosan 28 kilométeren folynak a 37. számú főút felújításának előkészületei Gesztelytől a 38. számú főútig. A tervek szerint a főúton 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek számára is járhatóvá teszik az útpályát. A 37. számú főút e szakaszán várhatóan szélesítik is az utat, s helyenként előzési sávokat építenek ki, amelynek pontos helyeit és hosszúságát az engedélyezési tervezés során jelölik ki.

Az előkészítési munkálatok során elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. A szükséges előzetes engedélyek megszerzése és az előzetes dokumentációk, tervek elkészítése megtörtént, a további részletes tervek – köztük az előzetes vizsgálati dokumentáció, az engedélyezési és kiviteli terv – kidolgozására a közbeszerzési eljárás megindítása előkészületben van. Az előkészületi munkálatok várhatóan 2013 végére fejeződnek be, ez esetben az érdemi kivitelezés 2014-ben megkezdődhet.

A csomópontok korszerűsítése mellett néhány csomópont megszüntetését is tervezik, ennek kapcsán párhuzamos összekötő utak építésére, valamint a csomópontok és meglévő hidak, átereszek szükség szerinti átépítésére is szükség lesz. A kerékpárosokra is gondoltak a tervezés során: azokon a szakaszokon – hozzávetőleg 6 kilométer hosszon –, ahol a kerékpározást a párhuzamosan futó utak nem teszik lehetővé, kerékpárút is épülhet.

„A felújítás és korszerűsítés nyomán gyorsul, biztonságosabbá válik az érintett térség közúti forgalma” – mondta Loppert Dániel. A NIF Zrt. szakembere emlékeztetett arra, hogy a 37. számú főút jelentős forgalmat bonyolít le, a rajta közlekedő járművek száma forgalomszámlálási adatok szerint meghaladja a tízezret, ennek mintegy tíz százaléka nehézgépjármű.

A beruházás előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül több mint bruttó 747 millió forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek