2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Bérlet és kártya: csak együtt, egy névre

Bérlet és kártya: csak együtt, egy névre

Bérlet és kártya: csak együtt, egy névreSokan veszik igénybe a frissen bevezetett Miskolc Kártyát, többek között az MVK Zrt.-nél történő bérletvásárlásra. Az ügyfelek figyelmét, elvileg, már a kártyakibocsátásnál felhívják, hogy a dokumentum szigorúan csak saját névre szólóan használható fel a különféle kedvezmények igénybevételénél, de ez a busz- és villamosbérletek esetében magában hordoz némi „veszélyt”; ebbe a csapdába pedig már a legelső napok tapasztalatai szerint is többen jóhiszeműen belesétáltak. Emiatt szeretné a közlekedési társaság ezúton is nyomatékosan felhívni érintett utasai figyelmét: a bérlet, a járműveken zajló későbbi ellenőrzéskor, csakis a Miskolc Kártyával együtt érvényes.

Ebből következően ki-ki csak saját magának tud a bérletpénztárban bérletet váltani a kártyájával, vagy annak a (hozzátartozójának a) kártyáját kell hogy magával vigye, akinek bérletet vált; utóbbira ugyanis az adott kártya száma kerül fel. A számok egyezőségét a buszon-villamoson az ellenőrök vizsgálják, s ha nem passzol, a hatályos szabályok szerint kénytelenek büntetést (pótdíjat) kiszabni. Ugyanez a helyzet, ha az utas nem tudja felmutatni a kártyát – kedvezményesen váltott szelvénynél tehát önmagában a bérlet immár nem elegendő! Erre oda kell figyelniük a Miskolc Kártya nyújtotta kedvezményeket igénybe venni óhajtó miskolciaknak, hogy elejét vegyék a későbbi vitás ügyeknek. (Az MVK-nál az elmúlt napokban máris több ilyennel voltak kénytelenek szembesülni – ám a pórul járt ügyfelek előtt csak a fenti szabályokat tudnak hivatkozni; tévesen megváltott szelvény visszaváltására, cseréjére utóbb így nincs mód.)

Még egy lehetséges vitaforrás lehet – amit az akcióban részt vevő szolgáltatók szívesen elkerülnének tehát -, hogy egy Miskolc Kártya-tulajdonos egy adott kedvezményt egyszer vehet igénybe, a saját részére; például egy darab bérletet vehet egy hónapban, magának. Ergó, hiába járja végig valaki a város bérletpénztárait, egyetlen kártyával, hogy az egész családnak beszerezze az olcsóbb szelvényt… nem kaphat, hiszen az adatbázis rögzíti az első vásárlást, ráadásul, mint fent jeleztük, nem is érne a további szelvényekkel semmit. A számítógépes rendszerben való nyilvántartás egyébként egy további „csapdát” is magában rejt: ha a Kártya használatát egy adott termék esetében már érvényesítették („lehúzták”), akkor ha a következő másodpercben kiderül, hogy a delikvensnél épp nincs pénz, s visszamondaná az illető szolgáltatást (MVK esetében: a bérletvásárlást), már késő – a komputer az ő neve mellé addigra behúzta a „strigulát”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek