2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Bemutatták a járási vezetőket

Esküt tettek Budapesten az alaptörvényre a járási hivatalok vezetői. Kedden délelőtt, Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalban mutatták be a megyei vezetőket.

Január 1-jével 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal jön létre a kormányhivatalok szervezeti egységeiként, hogy a megyei szintnél alacsonyabb államigazgatási feladatokat ellássák. Ezek élére neveztek ki vezetőket, akik hétfőn ünnepélyes keretek közt letették az esküt.

Megyénkben 16 járási hivatal alakul, így ennyi vezetőt neveztek ki, akiket kedden mutattak be a kormányhivatalban – kivéve a miskolci vezetőt, aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni. Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, a járási hivatalvezetőket a kormánymegbízottak javaslatára, a közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezte ki határozatlan időre. A járások lényegében a korábban jegyzőkhöz kiszervezett feladatokat látják majd el, a hivatalvezetők feladat lesz, hogy a jogszabályokban és belső szabályzatokban a hatáskörükbe utalt feladatokat ellássák, biztosítsák a járási törzshivatal és szakigazgatási szervek feladatellátását, a hivatal működését. De ők gyakorolják a munkáltatói jogokat a járási hivatal és szakigazgatási szerveinek kormánytisztviselői felett.

A hivatalvezetők kiválasztásánál az volt a cél, hogy szakmailag felkészült és a közigazgatásban jártas vezetők kerüljenek a hivatalok élére. A kinevezésük feltétele volt a felsőfokú végzettség, és legalább ötéves közigazgatási gyakorlat. A megyénkben kinevezett vezetők átlag 12 év közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek, közel kétharmaduk jogász végzettségű, hatvan százalékuk a jegyzői munkát cseréli fel a járási hivatal vezetésére. Demeter Ervin külön örvendetesnek nevezte, hogy a vezetők fele nő.
Beszélt arról is, hogy egy járási vezető országgyűlési képviselő (Ódor Ferenc), ő a következő választásig megtarthatja a mandátumát. Ketten polgármesterek (Szaniszló János és Zsigray Árpád), ők a törvény értelmében lemondanak polgármesteri tisztségükről.

Ezt követően mutatták be a hivatalvezetőket. A Cigándi járásé Stumpf Attila, korábban Gagy település jegyzője. Az edelényié Hudák Zita, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságának munkatársa. Az encsié Ódor Ferenc, országgyűlési képviselő, korábbi megyei elnök. A göncié Tóthné Kotányi Beáta, Hidasnémeti–Hernádszurdok körjegyzőség jegyzője. A kazincbarcikaié Szaniszló János, Szendrő polgármestere. A mezőcsátié Kiss Krisztián, Ónod jegyzője. A mezőkövesdié Kerékgyártó László, a megyei földhivatal vezetője. A miskolcié Szabó András, a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője. Az ózdié Zsigray Árpád, Arló polgármestere. A putnokié Tanner János András, Putnok jegyzője. A sárospatakié Komáromi Éva, Sárospatak jegyzője. A sátoraljaújhelyié Tóthné Galambos Andrea, Sátoraljaújhely aljegyzője. A szerencsié Ináncsi Tünde, Szerencs jegyzője. A szikszóié Lupkovics Beáta, a kormányhivatal szociális és gyámhivatalának vezetője. A tiszaújvárosié Ispán Csilla, a megyei közgyűlés aljegyzője. A tokajié Szabó Rita, Sárospatak nem képviselő alpolgármestere.

Mint arról már beszámoltunk, a járások kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést. A januárban induló járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. Jövő évtől a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként fog működni a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, illetve a járási munkaügyi kirendeltség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek