2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Belterületi vízrendezés Ricsén

Az elmúlt évek nagy árhullámai ráirányították a figyelmet a térség ár és belvíz-mentesítésének jelentőségére és fontosságára. Ricse Nagyközség a Bodrogközi kistáj egyik települése, belvízzel erősen veszélyeztetett térségben helyezkedik el. A projekt megvalósításának a célja, hogy ez a veszély jelentős mértékben csökkenjen, mely a Nagyközség csapadékvíz elvezetésének megoldásával érhető el.

Erről tartott sajtótájékoztatót Vécsi György polgármester.
A község közműellátottsága jó, ivóvíz, gáz és hírközlő hálózattal rendelkezik. A szennyvíz beruházás a VTT-hez kapcsolódóan 2008-ban fejeződött be. A település csapadékvíz elvezető hálózata viszont nem felel meg a követelményeknek. A hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékot nem képesek elvezetni, amely befolyik a házak udvarára, és kárt okoz. A Vásárhelyi terv továbbfejlesztésének I. ütemeként 2008-ban befejeződtek a Cigánd- Tiszakarádi tározó építési munkái, melynek szerves részét képzi a környék települései belvízelvezető rendszerének kiépítése.

A Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló 2004. évi LXVII. tv. 2. § (3) bek. e) pontja kimondja, hogy az érintett településeken a vésztározóhoz kapcsolódóan az infrastrukturális fejlesztéseket is el kell végezni.

A projektgazda célja Ricse településen megvalósítani 23,8 km hosszúságú belvíz- és csapadékvíz elvezető rendszert, két ütemben. Így a Vásárhelyi Terv keretében megvalósított árvízi tározó esetleges használatakor csökkenne az itt élők belvízzel és csapadékvízzel való veszélyeztetettsége.

A településen belül a csapadékvíz és a belvízelvezető hálózat kiépítése nélkülözhetetlen, a település 95 %-ában teljesen hiányzik, a meglévő 5 %-ban pedig teljes felújításra szorul.

A csapadékvíz elvezetésének megoldása ilyen körülmények között elengedhetetlen, megoldandó feladat.
A projekt közvetlen célcsoportja a település teljes lakossága, mivel a beruházás elsősorban helyi kockázatmegelőzési projekt. Közvetett célcsoportnak tekinthetők az idelátogatók és az átutazók.
A biztonságos belvízelvezetés csökkenti a környezet közvetlen terhelését, mivel a szennyezőanyag-kimosódások csökkennek. A pangóvizes felületek és a talajvízszint is csökkennek.
A magvalósulás után a gazdálkodásra alkalmas területek nagysága növekszik.
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…