2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Beloruszok és ukránok tapasztalatszerzésen

A Kárpátok Alapítvány szervezésében ukrán-belorusz delegáció érkezett a visegrádi országokba a nemzetközi együttműködési lehetőségek tanulmányozására. Miskolci látogatásuk keretében szerdán délelőtt a Megyeházán tájékozódtak.


Köles Sándor,
az alapítvány elnöke, mint a találkozó moderátora bemutatta a házigazdákat. Riz Gábor, országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy a Közép-európai országok a szovjet időkben különleges szerepet játszottak kelet és nyugat közt. Utódaik, a V4 országok szoros együttműködésben vannak és érdekeltek a sokoldalú partnerségben. Ezen túlmenően szeretnének a posztszovjet térségben erősíteni a gazdasági, társadalmi kapcsolatokat.  Az alapítvány által szervezett program jól illeszkedik ebbe az elképzelésbe.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nagy vonalakban bemutatta Borsod-Abaúj-Zemplént.  Emlékeztetett, hogy a határon túli magyarok miatt is jó kapcsolatokra törekednek a tágabb régióban. Értékelése szerint rendkívül jó az együttműködés Kassa megyével, Az idén megállapodást kötöttek Kárpátalja megyével is, amely középpontjában az idegenforgalom és a testvérvárosi program áll. A szlovákiai partnerrel létrehozott Via Carpatia EGTC megismerése hasznos tapasztalat jelenthet a belorusz és ukrán vendégek számára.

Orbán Máté Julianna igazgató vetítéssel egybekötött előadás keretében mutatta be a Via Carpatia EGTC-t.  Ismertette a 2013-ban alapított magyar-szlovák csoportosulás felépítését, munkáját, céljait. Részletesen szólt a magyar-szlovák határmenti kapcsolatok fejlesztésére igénybe vehető forrásokról, s a felhasználás prioritásairól.

Az előadást követő konzultáció keretében a vendégek a meglévő együttműködések keleti kibővítésének a lehetőségével, az ukrán vízummentességgel kapcsolatos álláspontról, valamint a migrációval kapcsolatban érdeklődtek,  amelyekre Török Dezső és Riz Gábor részletesen válaszolt.
Vissza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek