2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Befejeződtek a településfejlesztési munkák Kácson: aszfaltozott utak, vízelvezető árkok épültek több utcában

Befejeződtek a településfejlesztési munkák Kácson: aszfaltozott utak, vízelvezető árkok épültek több utcában

Július 26-án ünnepélyes keretek között adták át Kács községben azokat az útszakaszokat, parkolókat és vízelvezető árkokat, amelyek a település több utcájában épültek meg az elmúlt három hónapban. A mintegy 99 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a település életében.

A megvalósult beruházás átadó ünnepségét 2013. július 26-án 11 órától tartották Kácson, a Dózsa György és Várhegy utcák kereszteződésében.
A megjelent vendégeket Ostorházi István, Kács község polgármestere köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy az aszfaltos utak megépítése, és az érintett utcák vízelvezetésének megoldása a település életében fontos mérföldkő, jelentősége ahhoz mérhető, mikor kiépült a településen a villamos hálózat vagy éppen a vezetékes gázszolgáltatás.
A kivitelező Szilvási Építő Kft. részéről Farkas Tibor projektvezető beszélt az elmúlt három hónapban végzett munkákról, majd Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondta el köszöntőjét.
Beszédében a település történetében fontos állomásnak nevezte az elkészült beruházást, hiszen a projekt keretében a község kezelésében lévő utak közel egyharmada újult meg, így az itt élők életminőségére is jelentős hatása van a beruházásnak.
Ezt követően Tállai András államtitkár, Szilvási András, a kivitelező cég alapítója és Ostorházi István polgármester a nemzeti színű szalag átvágásával átadta a település lakóinak, az erre közlekedőknek az elkészült utakat, vízelvezető árkokat és parkolókat.

Az önkormányzat által az Észak-magyarországi Operatív Program kiírására benyújtott, „Településfejlesztés Kács községben” című, nyertessé nyilvánított pályázat segítségével vált lehetségessé az utak felújítása, illetve vízelvezető árokrendszer építése.
A projekt keretében április közepétől a Dózsa György út, a Rákóczi Ferenc út, továbbá a Várhegy út és egy névtelen utca felújításán dolgozott a kivitelező.
Emellett a római katolikus templom és a szomszédos erdei iskola környezete, az oda vezető út is szilárd burkolatot kapott, továbbá parkoló is épült. Szintén felújították a Petőfi út melletti orvosi rendelőhöz vezető útszakaszt, itt ugyancsak parkolót alakítottak ki, valamint parkosítást végeztek.
Az érintett útszakaszok – a megfelelő útalap kialakítása után – aszfaltburkolatot kaptak, továbbá szegélykővel látták el az út szélét.

Az árokrendszer kiépítése során korszerű, hosszú élettartamú, vasbeton mederburkoló elemeket építettek be, melyek karbantartása során csupán az iszaptalanításról kell majd gondoskodni.

A nagy lejtésű részeken, így például a Rákóczi és Várhegy úton energiaelnyelő betonelemeket is beépítettek a lezúduló víz sebességének csökkentésére.
Az útfelületen felgyülemlő vizet a megfelelő helyeken kialakított elfolyókkal, szegélykövek segítségével vezetik az árkokba.
Az érintett útszakaszokon új, megfelelő méretű átereszek kerültek a kapubejárókhoz, melyeket olyan mélységbe süllyesztettek, hogy a rendszer lejtéséhez illeszkedjenek.
A szükséges lejtés kialakításával és az árkok mélyítésével a csapadék a lehető leggyorsabban a legközelebbi vízbefogadóba tud kerülni.

A fejlesztések eredményeképpen megszűnt a balesetveszély, az utak és az ingatlanok állapotának romlása. Javult az itt élők komfortérzete, ráadásul a településen számottevő a turisták illetve az üdülőhellyel rendelkezők száma, így az ő itt tartózkodásukra is pozitív hatással lesz a beruházás.

Kács település úthálózatának felújítása már hosszú ideje váratott magára. Ennek az érintett útszakaszok mellett lakók aláírásgyűjtéssel is nyomatékot adtak korábban.
Eddig a település önkormányzata – a rendelkezésre álló források szűkössége miatt – csak a legszükségesebb javításokat tudta elvégezni, ez viszont csak átmeneti, gazdaságtalan megoldást, tüneti kezelést jelentett minden alkalommal.
Vannak olyan szakaszok, ahol a fejlesztés előtt még földúton, illetve kőtörmelékkel borított úton közlekedhettek a lakosok. Ráadásul ezeken a részeken több olyan közösségi szerepet betöltő intézmény, épület – egészségház, orvosi rendelő, központi konyha és a római katolikus templom található – amelyek megközelítését nehezítették az útviszonyok.
Problémát okozott az is, hogy a föld- és zúzott köves utak sok helyen erősen kimosódtak, nyomvályúk keletkeztek, sokszor épp az út közepén: így a közlekedés nehézkesebb és egyúttal balesetveszélyesebb is lett.
Számos helyen gödrök és esőzést követően vízátfolyások nehezítették a közlekedést és több alkalommal megsérültek a gépjárművek futóművei.
Tovább súlyosbította a problémát, hogy az utak egy része gyűjtőútként is funkcionál, így a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára már kifejezetten veszélyes volt.

Több helyen az utak mentén lévő házak falai is feláztak az összegyűlt vízmennyiség miatt. A korábbi, egyébként is hiányos és eliszaposodott vízelvezető árokrendszer számos helyen berepedezett, funkcióját nem tudta betölteni a szűk keresztmetszet miatt sem.
Ráadásul a helyi adottságok miatt az utak egy része nagy lejtésű, így nagyobb esőzések idején a csapadékvíz nagy erővel, irányíthatatlanul zúdult lefele.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…