2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Befejeződik az avasi városrehabilitációs projekt ellátás fejlesztése a Semmelweisben

UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL VALÓSULT MEG A MISKOLCI SEMMELWEIS KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSÁNAK FEJLESZTÉSE

A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház – tekintve, hogy az ország legnagyobb népességű vidéki kistérségében helyezkedik el – , nem tekinthető egyszerű területi kórháznak. Több mint 100 éves, tekintélyes szakmai múlttal bíró intézmény.  Számos szakmaterületen megyei, ill. régiós feladatokat lát el, így a térségben egészségügyi stratégiai szempontból ma is fontos intézmény. Ellátási területe kiterjed Miskolc város lakosságára és vonzáskörzetére, ami 40 településen közel 300.000 lakost jelent. Ehhez a feladatellátáshoz a MISEK, az ÉMOP pályázati forrásból, közel 1 milliárd forint európai uniós támogatásban részesült.
Ezen projekten belül kerül lezárásra a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban megvalósult Pszichiátriai és Pulmonológiai rehabilitációs fejlesztés.

A fejlesztés egy régión átívelő projekt keretén belül valósult meg, melyben az Észak-magyarországi régió 11 kórházának rehabilitációs ellátása újul meg. Az Észak-magyarországi Operatív Program keretében 4 Milliárd 830 Millió forint uniós támogatással megvalósuló „A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése az Észak-magyarországi régióban” című projekt alapvető célkitűzése: a különböző rehabilitációs szakterületekhez való lakossági hozzáférés földrajzi-regionális és ellátásbeli egyenlőtlenségeinek csökkentése, valamint az elérhető egészségügyi rehabilitációs szolgáltatások színvonalának javítása az infrastruktúra és a műszerezettség fejlesztése révén. A beruházást 100%-ban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatta.

A projekt megvalósítására konzorcium jött létre, amelyben a konzorciumvezetői feladatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház látja el.

A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat, Heves megyében kettő, míg Nógrád megyében három kórházat érint.

A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban megvalósult projekt rövid tartalma:
A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a rehabilitációs ellátás két fontos területe került fejlesztésre: a pszichiátriai és a pulmonológiai rehabilitáció.
A pszichiátriai rehabilitációs osztály a kórház pszichiátriai épület emeletráépítés, bővítését követően kerül elhelyezésre a MISEK székhelyén. Az újonnan épült és a felújított épületrészben kialakításra kerültek a rehabilitációs ellátást segítő csoport és terápiás szobák is, amelyek nagymértékben segítik a magasabb szintű betegellátást.   
A pulmonológiai rehabilitációs fejlesztéssel a MISEK székhelyén lévő, volt Tüdőgyógyászati épület került felújításra. A komfortosítás során kórtermek és hozzájuk tartozó vizesblokkok kerültek kialakításra.

A  projekt során a két épület építése, felújítása 686,8 millió forintból valósult meg, amelyhez 50,6 millió EMMI támogatást is elnyert a kórház. A 73,6 millió Ft értékben került orvosi gép műszer és kórtermi bútorzat beszerzésre, melyet az EMMI 7,5 millió plusz támogatással egészített ki.
Az Európai Uniós pályázati előírásoknak megfelelően a teljes körű akadálymentesítés is része a projekteknek.
A fentiekben részletezett projektelemek mellett a pályázat során  ergospirometriás laboratórium kialakítására is sor került. Itt, a tüdőgyógyászati osztály által gondozott, valamint más intézmények betegeinek a vizsgálatát is el tudja végezni a kórház.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek