2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Baba-Mama szoba a megyei Kórházban

2011 óta ünneplik november 17-ét  a Koraszülés Világnapjaként, a terminus előtti szülés megelőzését célzó törekvésekre és az évi 15 milliónyi koraszülött életesélyeinek javítására fókuszálva. A naphoz kapcsolódóan – a Világhoz hasonlóan  – Magyarországon is évek óta szerveznek kisebb-nagyobb rendezvényeket, és lila fénnyel világítanak meg középületeket. Idén a Koraszülöttekért Országos Egyesület egyeztetése révén a miskolci Avasi Kilátó is lilába borul.
Az újszülött a megszületést követően fokozatosan a család részévé válik. Ez egy összetett, és sérülékeny folyamat, mely megszakad, amikor a gyermek betegen születik. Az újszülött az intenzív osztályra kerül, azonnal elválasztva az édesanyától, és mivel, akár hetekig nem hazaadható, a családtól is.
A családbarát PIC (Perinatális Intenzív Centrum) kialakítása, számos példa alapján hatékony megoldást jelent a kötődés jó irányú befolyásolásában, segíti elsősorban a szülőket az újszülöttel történő kapcsolat megerősítésében. A koraszülöttek hosszú időt töltenek a PIC-ben, mire alkalmassá válnak az otthoni gondozásra. Ha eljön a hazabocsájtás napja, a szülők örömteli izgalommal várják a hazamenetelt, de egyúttal aggódnak is, hogyan tudnak majd megfelelni a hirtelen, a nap 24 órában rájuk háruló feladatoknak, az ezzel járó felelősségnek.
Tájékoztatom Szerkesztőségüket, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött – Újszülöttpathológiai Osztályán kialakításra került 2 Baba-Mama szoba. Az eredeti kórtermek megújítása közel 3 millió Ft-ba kerültek, melyből 1.5 millió Ft-ot a KORE (Koraszülöttekért Országos Egyesület) és a NaturAqua adományozott, a fennmaradó összeget pedig a miskolci PIC szülői alapítványa, a Segíts Élni Alapítvány biztosította.
 2016. november 16-án 10 órakor kezdődő  ünnepélyes átadóra, melynek helyszíne a a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ I. emelet „C” oldal.
A 2016. november 17-i országos eseménynek a Borsod-A.-Z. Megyei Kórház Koraszülött – Újszülöttpatológiai Osztálya és a Segíts Élni Alapítvány is aktív részese lesz. A koraszülött osztályt lila színbe öltöztetik és a munkatársak is lila színű pólóban dolgoznak ezen a napon.
Ezen a napon  10.00-13.00 időpontban a Kórház Kultúrtermében  „ Mókás csütörtök” néven az   osztály dolgozói  vidám találkozót rendeznek a koraszülött gyermekekkel és családjaikkal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek